Zamknij oczy i wyobraź sobie świeży, mięciutki, chrupiący chleb. Masz to? Jesteśmy pewne, że w tej chwili oddałabyś właśnie pół królestwa za takie pieczywo (drugie pół za masełko czosnkowe i herbatkę?). Niestety jednak często bywa tak, że gdy kupisz bochenek, szybko on traci swoje właściwości. Oczywiście możesz jego połówkę zamrozić, ale wiadomo… jeśli nagle najdzie cię ochota na kromkę, a nie zdążyłaś jeszcze wyciągnąć go z zamrażalki, pojawia się mały problem. No chyba, że zrobisz tosty... Niemniej, co można zrobić, by chleb dłużej zachował świeżość? Wypróbuj ten trik!
Przeczytaj też: Ten przepis na chlebek czosnkowy jest hitem TikToka!
Przede wszystkim pamiętaj, że pieczywo trzeba odpowiednio przechowywać. Co to oznacza? Najlepiej trzymać je w chlebaku oraz w chłodniejszym miejscu (nie stawiaj go na przykład przy oknie, przez które wpada dużo promieni słonecznych). Ponadto warto też zainwestować w lniane woreczki, które pomogą na dłużej zachować właściwości pieczywa. A na czym polega wspomniany przez nas trik? Chodzi o to, by do chlebaka włożyć połówkę jabłka, ponieważ sok zawarty w tym owocu sprawia, że chleb wolniej czerstwieje. Pamiętaj jednak, by co jakiś czas wymienić ten produkt, bo inaczej zapanuje w pudełku pleśń.
Spróbujesz?