Gotowanie mleka na pierwszy rzut oka wydaje się tak prostą czynnością, jak… chociażby gotowanie wody. Niemniej i tak bardzo często dochodzi do sytuacji, kiedy biały napój zaczyna nam kipieć, a co za tym idzie połowa zawartości garnka ląduje na… kuchence. Brzmi znajomo, prawda? Spokojnie, takie rzeczy przytrafiają się nawet najlepszym szefom kuchni. Czy można jakoś temu zapobiec? Jedną z najprostszych patentów, jest oczywiście „pilnowanie ognia” i mieszanie mleka lub też wrzucenie kostki lodu, gdy zauważa się, że napój zaczyna wrzeć. Warto jednak wiedzieć, że jest jeszcze jeden – naszym zdaniem lepszy – sposób, by mleko nie wypływało z garnka. Jaki?
Przeczytaj też: Cała prawda na temat produktów bez laktozy
Jednym z najprostszych sposobów, dzięki którym mleko nie wyleci z garnka jest posmarowanie brzegów naczynia masłem lub oliwą z oliwek. Takie „tłuste” wykończenie będzie barierą dla napoju, który mógłby się wydostać na zewnątrz.
Przypomnijmy również, że w sklepie możesz nabyć specjalne wkładki, które sygnalizują, gdy dochodzi do początku wrzenia.
A ty masz jakieś swoje patenty?