Hummus to rodzaj pasty, który już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. I choć przeważnie robi się go z ciecierzycy, z innych roślin jest równie pyszny. A czy słyszałaś kiedyś o hummusie z dyni? Jeśli nie, koniecznie musisz nadrobić tę zaległość i popróbować tego rodzaju dipu. Szczególnie, że teraz jest właśnie środek dyniowego sezonu.
Dlaczego warto w ogóle jeść dynie? Bo dostarczają nam one wiele witamin (A, B, C, E) i minerałów, w tym między innymi magnezu, wapnia, potasu czy cynku. Są one też bogatym źródłem błonnika.
Przeczytaj też: Guacamole to jedna z najzdrowszych past. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nią regularnie
SKŁADNIKI:
puszka ciecierzycy
1 mała dynia (najlepiej hokkaido)
100 g tahini
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
2 łyżki kminu
ząbek czosnku
sól i pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Pokrój dynię na kawałeczki i pozbądź się pestek. Warzywo piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Gdy dynia będzie już upieczona, zblenduj ją. Potem dodaj do masy ciecierzycę, tahini, oliwę, czosnek, kmin oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pastę możesz podawać z surowymi warzywami lub krakersami. Możesz nią również posmarować kanapki.
Smacznego!