Hummus z dyni: idealny do surowych warzyw i krakersów. Serwujemy prosty przepis!

Palce lizać!
Hummus z dyni: idealny do surowych warzyw i krakersów. Serwujemy prosty przepis!
fot. pexels.com/ Karolina Grabowska/ Lisa
03.11.2021

Hummus to rodzaj pasty, który już od kilku lat cieszy się ogromną popularnością. I choć przeważnie robi się go z ciecierzycy, z innych roślin jest równie pyszny. A czy słyszałaś kiedyś o hummusie z dyni? Jeśli nie, koniecznie musisz nadrobić tę zaległość i popróbować tego rodzaju dipu. Szczególnie, że teraz jest właśnie środek dyniowego sezonu.

Dlaczego warto w ogóle jeść dynie? Bo dostarczają nam one wiele witamin (A, B, C, E) i minerałów, w tym między innymi magnezu, wapnia, potasu czy cynku. Są one też bogatym źródłem błonnika.

Przeczytaj też: Guacamole to jedna z najzdrowszych past. Sprawdź, dlaczego warto sięgać po nią regularnie

Hummus z dyni - przepis

SKŁADNIKI:

puszka ciecierzycy

1 mała dynia (najlepiej hokkaido)

100 g tahini

3 łyżki oliwy z oliwek

3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny

2 łyżki kminu

ząbek czosnku

sól i pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pokrój dynię na kawałeczki i pozbądź się pestek. Warzywo piecz w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 30 minut. Gdy dynia będzie już upieczona, zblenduj ją. Potem dodaj do masy ciecierzycę, tahini, oliwę, czosnek, kmin oraz sok z cytryny. Całość zmiksuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pastę możesz podawać z surowymi warzywami lub krakersami. Możesz nią również posmarować kanapki.

Smacznego!

Polecane wideo

Prześliczna modelka z zespołem Downa. Robi zawrotną karierę na świecie!
Prześliczna modelka z zespołem Downa. Robi zawrotną karierę na świecie! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie