Wielu osobom robienie w domu własnego pieczywa wydaje się czynnością pracochłonną i skomplikowaną. Dzisiaj jednak chcemy ci udowodnić, że wcale tak nie jest. Zrobienie chrupiących bułeczek z piekarnika nie wymaga od ciebie ani specjalnych robotów kuchennych, ani kucharskich umiejętności. Wystarczy dosłownie odrobina dobrej woli, by cieszyć się ich wyśmienitym smakiem.
Ale uwaga – licz się z tym, że kiedy już położysz je na talerzu, bardzo szybko z niego znikną. Domownicy na pewno nie będą umieli się im oprzeć!
Zobacz także: Błyskawiczne pizzerinki: Prosty przepis na placuszki o smaku pizzy
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki oleju
- 1 szklanka ciepłej wody
Przygotowanie:
Najpierw rozpuść drożdże i cukier w ciepłej wodzie.
Wymieszaj mąkę, sól, olej. Do masy dodaj rozpuszczone droższe. Wyrób gładkie ciasto.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj dłońmi bułeczki, umieść je na blasze i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Gdy po tym czasie bułeczki wyrosną, wstaw je do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni Celsjusza i piecz przez 25 minut.
Bułeczki będą chrupiące z zewnątrz, a puszyste w środku. Podawaj je w dowolny sposób: z masłem lub ulubionymi składnikami kanapkowymi. Smakują wybornie z dżemem!
Polecamy także: Wspaniała przystawka na ciepło: BROKUŁY zapiekane w cieście francuskim
Źródło: www.przyslijprzepis.pl