Pełnoziarnista mąka, kakao, cynamon i banany. Kto powiedział, że naleśniki na śniadanie nie mogą być dekadenckie i zdrowe? A już na pewno nie muszą być trudne w przygotowaniu. Panowie, do dzieła!
Zobacz również:Nutella o smaku białej czekolady. Na ten widok Internet wpadł w zbiorową histerię
Dla 2-4 osób potrzebujesz: 1 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej, , 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych, 3 łyżki kakao, 1 1/2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka sody, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżki rozpuszczonego masła, 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1 szklanka mleka, 1 bardzo dojrzały banan, rozdrobniony widelcem na miazgę, 1 jajko
Przygotowanie:
1. Wymieszaj mąkę, płatki, kakao, sodę, cynamon i sól w mice. Ubij cukier, masło, wanilię, mleko, jajka i banana, na gładką masę. Powoli dodawaj suche składniki, ciągle mieszając.
2. Rozpuść trochę masła na patelni. Porcje wielkości 1/4 szklanki wylewaj na rozgrzaną patelnię i smaż 2-3 minuty, aż na powierzchni zaczną się pojawiać bąbelki. Odwróć naleśniki i smaż kolejne 2 minuty.
3. Podawaj z plasterkami bananów i syropem czekoladowym.