Burak to jedno z tych warzyw, bez którego wielu z nas nie potrafi sobie wyobrazić weekendowego obiadu. I słusznie, bo produkt ten to źródło wielu witamin (głównie b1 i C) i składników odżywczych (między innymi żelazo, magnez, fosfor czy wapń). Czy wiesz, co daje nam jego regularne spożywanie? Przede wszystkim wzmocnienie pracy układu krążenia, poprawienie pamięci, wspomaganie funkcjonowania mózgu, a także wyrównanie gospodarki wodnej czy wzmocnienie zębów. Jeśli jednak masz już dość buraczanych surówek, polecamy ci wypróbować je w wersji puree. Jak przygotować taki wariant buraka? Oto przepis.
Przeczytaj też: Przepyszna zupa na zimno: Przepis na chłodnik z młodych warzyw i maślanki
Czego potrzebujesz? Na liście zakupów wpisz:
5 małych buraków
2 średniej wielkości marchewki
2 cebule cukrowe
1 jabłko
3 łyżki masła
4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, cukier
Jak przygotować purre z buraka? W pierwszej kolejności dokładnie umyj warzywa. Następnie ułóż je na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia i przykryj folią aluminiową. Co dalej? Dalej włóż naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Warzywa piecz około 60 minut. W tym zetrzyj na tarce marchewkę, cebulę i jabłko. Potem wrzuć je na patelnię i duś pod przykryciem przez około 5 minut. W dalszej kolejności obierz upieczone buraki. Następnie wszystkie warzywa zmiksuj w blenderze. Na koniec dodaj sól i pieprz według uznania.
Smacznego!