Uwielbiasz pizzę i placki? W takim razie co powiesz na danie 2w1, czyli błyskawiczne pizzerinki? Wykonasz je w kilka minut, a w dodatku możesz na nich położyć wszystko, na co tylko masz ochotę. Jest to zatem doskonały przepis na „resztki” zalegające w lodówce.
Zaczynamy!
Zobacz także: Syrniki. Przepis na cudownie chrupiące placuszki z twarogu
Składniki:
50 g mąki orkiszowej jasnej (lub kukurydzianej, lub pszennej)
2 małe jajka
100 g jogurtu typu inslandzkiego
60 g pomidora
20 g sera żółtego
Pół papryki
garść czarnych oliwek
5 g oliwy
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przyprawa do pizzy
Szczypta soli
Opcjonalnie, jeśli jesz mięso: 30 g szynki z indyka
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj z jogurtem.
Dodaj mąkę, przyprawę, sól, proszek do pieczenia.
Wymieszaj wszystko na gładką masę.
Pokrój pozostałe składniki: pomidora, paprykę, oliwki, szynkę, zetrzyj ser. Dodaj je do masy.
Posmaruj patelnię oliwą.
Smaż pizzerinki na małym ogniu z obu stron. Będą gotowe, gdy zarumienią się na złoty kolor.
Smacznego!