Uwielbiasz dania, które wystarczy przygotować pierwszy raz, aby na stałe weszły do naszego menu? Syrniki zaliczają się do takich przepisów. Twarogowe placuszki kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej są niezwykle łatwe w przygotowaniu, a ich smak dosłownie uzależnia. Doskonale nadają się na sycące śniadanie lub deser w ciągu dnia.
Wypróbuj koniecznie!
Polecamy także: Superszybkie placuszki z serka wiejskiego. Znamy doskonały przepis!
Składniki:
250 g twarogu półtłustego
10 dużych łyżek kaszy manny
1 jajko
szczypta cukru
aromat waniliowy (opcjonalnie)
5 g oleju kokosowego do smażenia
Przygotowanie:
Wymieszaj w misce twaróg, kaszę, jajko, cukier, aromat.
Dłonie zwilż wodą i uformuj małe kulki, a następnie zgnieć je na płaskie placuszki. Z tej ilości powinnaś otrzymać około 8-10 sztuk.
Smaż na oleju kokosowym na małym ogniu po około 5 minut z każdej strony.
Placuszki można podawać z jogurtem naturalnym, miodem, konfiturą, masłem orzechowym lub świeżymi owocami.
Smacznego!
Polecamy także: Cytrynowe BATONIKI na deser - LECIUTKIE jak mgiełka!