Uwielbiasz placki we wszelkiej postaci? Dobrze się składa! Dzisiaj mamy dla ciebie przepis na superszybkie placuszki z serka wiejskiego. Są nie tylko przepyszne, ale także pożywne i zdrowe.
Jak je wykonać? Oto wskazówki!
Polecamy także: Cereal milk latte. Zaskakujący pomysł na kawę i śniadanie w jednym podbija TikToka
Składniki:
małe opakowanie serka wiejskiego
niecałe pół szklanki mąki pszennej tortowej
2 jajka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju kokosowego do smażenia placków
Przygotowanie:
Zanim zaczniesz robić placki, wyjmij z lodówki jajka oraz serek. Powinny mieć temperaturę pokojową.
Wymieszaj ze sobą mąkę oraz proszek do pieczenia.
W misce lekko napusz za pomocą rózgi kuchennej jajka z cukrem.
Do miski dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia oraz opakowanie serka wiejskiego. Całą masę wymieszaj łyżką.
Dobrze rozgrzej patelnię. Smaż placki na oleju kokosowym po około 2 minuty z każdej strony na średnim ogniu. Placki gotowe do przewrócenia delikatnie urosną i zarumienią się od spodu.
Placki podawaj z dżemem, jogurtem i świeżymi owocami.
Bon Appétit!
Źródło: aniagotuje.pl