Wakacje powoli dobiegają końca, a za oknem pojawiła się już deszczowa pogoda. Nic tak nie poprawia nastroju w takie dni, jak aromatyczna kawa z korzennymi przyprawami. Mówi się, że chai latte to napar jesienno-zimowy, ale tak naprawdę jego najwięksi miłośnicy piją go przez cały rok.
Zobacz również: Cereal milk latte. Zaskakujący pomysł na kawę i śniadanie w jednym podbija TikToka
Trzeba przyznać, że takie dodatki doskonale dbają o naszą odporność. Imbir, kardamon, cynamon, goździki... może szczypta kakao albo chili na koniec? Kombinacji może być nieskończona ilość, w zależności od ulubionych przypraw i smaków. Możesz kupić na rynku gotową indyjską mieszankę masala chai, albo wykonać ją samodzielnie w domu. Tylko jak to zrobić?
Jak przyrządzić domowe chai latte?
![]()
Składniki:
- 2 szklanki wody,
- 2 filiżanki mleka,
- 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu,
- 5 ząbków kardamonu,
- laska cynamonu,
- imbir pokrojony na plasterki (ok. 3 cm),
- 2 łyżeczki brązowego cukru lub 2 łyżki miodu,
- 2 torebki mocnej herbaty,
- 1,5 łyżeczki kawy,
- szczypta cynamonu w proszku.
Powyższy przepis zawiera w sobie zarówno napar z herbaty, jak i opcjonalną kawę. Są to jednak wersje dodatkowe, z których nie musisz korzystać, ale to połączenie sprawi, że kawa będzie miała naprawdę wyjątkowy smak. Zaufaj nam!
Chai latte w domu: przepis krok po kroku
Gdy już masz wszystkie jesienne, aromatyczne składniki, pora zabrać się za przygotowanie naparu. Strona przyjacielekawy.pl proponuje poniższy sposób, choć tak naprawdę każdy przepis jest zupełnie inny i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze!
Wykonanie:
- Dwie szklanki wody gotujemy na średnim ogniu.
- W małym moździerzu tłuczemy razem 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu i 5 ząbków kardamonu.
- Odsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.
- W tym samym moździerzu, osobno rozbijamy laskę cynamonu.
- Odstawiamy na bok, nie mieszamy z wcześniejszymi składnikami.
- W moździerzu rozbijamy pokrojony na plasterki kawałek imbiru.
- Poszczególne składniki powoli wsypujemy go gotującej się wody, jeden za drugim.
- Kiedy już wszystkie są w garnuszku, całość gotujemy przez około 8-10 minut.
- Dodajemy dwie łyżeczki brązowego cukru (lub miodu).
- Do garnuszka wrzucamy 2 torebki ciemnej, mocnej herbaty. Jeśli nasza herbata jest herbatą liściastą, wsypujemy do garnuszka 1,5 – 2 łyżeczki.
- W tym momencie do garnka można dodać również ok. łyżeczki kawy mielonej.
- Całość gotujemy przez około 2-3 minuty.
- Odstawiamy z ognia i odlewamy do kubka przez małe sitko.
- W tym czasie na ogień wstawiamy garnek z 2 filiżankami mleka.
- Mleko gotujemy, a kiedy zaczyna się podnosić, odstawiamy z ognia.
- Przy pomocy blendera lub specjalnej trzepaczki do mleka ubijamy je tak, aby zrobiło się lekko pieniste, puszyste.
- Mleko dolewamy do naszego wywaru z herbaty, kawy i przypraw.
- Całość posypujemy szczyptą cynamonu.
I gotowe! Smacznego :)