Przepis na aromatyczną, domową chai latte. W czym tkwi cały sekret?

Z tym naparem każdy deszczowy dzień jest bardziej nastrojowy!
Przepis na aromatyczną, domową chai latte. W czym tkwi cały sekret?
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/1065453224313695155) & Unsplash (Jeff Finley)
02.09.2021
Zuzanna Niedzielska

Wakacje powoli dobiegają końca, a za oknem pojawiła się już deszczowa pogoda. Nic tak nie poprawia nastroju w takie dni, jak aromatyczna kawa z korzennymi przyprawami. Mówi się, że chai latte to napar jesienno-zimowy, ale tak naprawdę jego najwięksi miłośnicy piją go przez cały rok.

Zobacz również: Cereal milk latte. Zaskakujący pomysł na kawę i śniadanie w jednym podbija TikToka

Trzeba przyznać, że takie dodatki doskonale dbają o naszą odporność. Imbir, kardamon, cynamon, goździki... może szczypta kakao albo chili na koniec? Kombinacji może być nieskończona ilość, w zależności od ulubionych przypraw i smaków. Możesz kupić na rynku gotową indyjską mieszankę masala chai, albo wykonać ją samodzielnie w domu. Tylko jak to zrobić?

Jak przyrządzić domowe chai latte?

Składniki:

  • 2 szklanki wody,
  • 2 filiżanki mleka,
  • 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu,
  • 5 ząbków kardamonu,
  • laska cynamonu,
  • imbir pokrojony na plasterki (ok. 3 cm),
  • 2 łyżeczki brązowego cukru lub 2 łyżki miodu,
  • 2 torebki mocnej herbaty,
  • 1,5 łyżeczki kawy,
  • szczypta cynamonu w proszku.

Powyższy przepis zawiera w sobie zarówno napar z herbaty, jak i opcjonalną kawę. Są to jednak wersje dodatkowe, z których nie musisz korzystać, ale to połączenie sprawi, że kawa będzie miała naprawdę wyjątkowy smak. Zaufaj nam!

Chai latte w domu: przepis krok po kroku

Gdy już masz wszystkie jesienne, aromatyczne składniki, pora zabrać się za przygotowanie naparu. Strona przyjacielekawy.pl proponuje poniższy sposób, choć tak naprawdę każdy przepis jest zupełnie inny i to jest w tym wszystkim najpiękniejsze!

Wykonanie:

  1. Dwie szklanki wody gotujemy na średnim ogniu.
  2. W małym moździerzu tłuczemy razem 10 – 12 ziaren czarnego pieprzu i 5 ząbków kardamonu.
  3. Odsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.
  4. W tym samym moździerzu, osobno rozbijamy laskę cynamonu.
  5. Odstawiamy na bok, nie mieszamy z wcześniejszymi składnikami.
  6. W moździerzu rozbijamy pokrojony na plasterki kawałek imbiru.
  7. Poszczególne składniki powoli wsypujemy go gotującej się wody, jeden za drugim.
  8. Kiedy już wszystkie są w garnuszku, całość gotujemy przez około 8-10 minut.
  9. Dodajemy dwie łyżeczki brązowego cukru (lub miodu).
  10. Do garnuszka wrzucamy 2 torebki ciemnej, mocnej herbaty. Jeśli nasza herbata jest herbatą liściastą, wsypujemy do garnuszka 1,5 – 2 łyżeczki.
  11. W tym momencie do garnka można dodać również ok. łyżeczki kawy mielonej.
  12. Całość gotujemy przez około 2-3 minuty.
  13. Odstawiamy z ognia i odlewamy do kubka przez małe sitko.
  14. W tym czasie na ogień wstawiamy garnek z 2 filiżankami mleka.
  15. Mleko gotujemy, a kiedy zaczyna się podnosić, odstawiamy z ognia.
  16. Przy pomocy blendera lub specjalnej trzepaczki do mleka ubijamy je tak, aby zrobiło się lekko pieniste, puszyste.
  17. Mleko dolewamy do naszego wywaru z herbaty, kawy i przypraw.
  18. Całość posypujemy szczyptą cynamonu.

I gotowe! Smacznego :)

Jaką kawą jesteś i co to mówi o Tobie?
Rozwiąż nasz QUIZ. SPRAWDŹ >

Polecane wideo

Jej obwisły brzuch pokochały setki tysięcy internautów. Mówią, że wygląda jak z obrazów Rubensa i grecka bogini
Jej obwisły brzuch pokochały setki tysięcy internautów. Mówią, że wygląda jak z obrazów Rubensa i grecka bogini - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie