W upalne dni raczej nie mamy ochoty na gorące dania. Z pomocą przychodzą pomysłowe przepisy z TikToka. Są błyskawiczne, a do tego przepyszne i efektowne. Co odkopaliśmy tym razem?
Zobacz również: Przepis na paprykowe gazpacho. Hiszpański chłodnik to idealna przekąska na lato
Jednym z nich jest przepis na letni chłodnik, ale... w towarzystwie pieczonego ziemniaka oraz płynnego jajka. Słyszeliście o czymś takim? My też nie! Ale już chcemy dowiedzieć się, jak to zrobić.
Chłodnik z pieczonym ziemniakiem: przepis z TikToka
Składniki:
- 500 ml kefiru,
- litr maślanki,
- 1/2 pęczka szparagów,
- pęczek botwiny z korzeniem,
- pęczek rzodkiewki,
- 4 ogórki małosolne,
- 1/2 zakwasu buraczanego,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 1-2 ząbki czosnku,
- sok z cytryny,
- 3 jajka,
- sól i pieprz do smaku.
Co będzie natomiast potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaczków?
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- gałązka rozmarynu lub tymianku,
- łyżka oliwy,
- łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Z tylu składników otrzymasz sześć porcji wakacyjnego chłodnika.
Jak zrobić chłodnik z pieczonymi ziemniakami?
- Botwinę dokładnie myjemy. Oddzielamy: korzeń, łodygi i liście. Korzeń obieramy i kroimy w kostkę. Łodygi drobno siekamy. Przesmażamy całość na patelni z niewielką ilością oleju i ząbkiem czosnku. Po 5 minutach smażenia dodajemy pokrojone drobno liście botwinki i zostawiamy do wystygnięcia.
- Pozostałe warzywa dokładnie myjemy. Ogórki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szparagi pozbawiamy zdrętwiałych części i drobno kroimy. Rzodkiewkę ścieramy na drobnych oczkach.
- Do miski wlewamy kefir i maślankę. Dodajemy botwinę i pozostałe warzywa. Dolewamy zakwas buraczany oraz posiekany drobno koperek i szczypiorek. Doprawiamy do smaku cytryną, czosnkiem ze smażenia botwinki oraz sokiem z cytryny.
- Jajka wsadzamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 6-7 minut, a następnie hartujemy w wodzie z lodem.
- Ziemniaki myjemy, tniemy na połówki, następnie nacieramy ziołami i przyprawami. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 30 minut.
- Do miski wlewamy chłodnik. Wkładamy kilka cząstek ziemniaków i połówkę jajka. Dekorujemy czerwonym pieprzem, małymi listkami botwinki oraz oliwą z masłem z pieczenia ziemniaków.
Smacznego! :)
Zobacz również: Przepyszny ramen inspirowany japońskimi filmami anime jest hitem na TikToku. Wystarczy 30 sekund!