Jeśli nie śledzicie trendów kulinarnych na TikToku, ominęło was naprawdę sporo. Wystarczy wspomnieć o dalgona coffee, bajecznie kolorowym chlebku cloud bread czy aromatycznej baked feta pasta. Wydaje się, że TikTok to niewyczerpane źródło oryginalnych przepisów na pyszne dania.
Zobacz również: Genialny przepis na bułeczki maślane podbija TikToka. Są idealne zarówno na śniadanie, jak i kolację
Gdy jakiś kulinarny trik z TikToka staje się viralem, miliony internautów na całym świecie zaczynają go odtwarzać. Niestety nie wszystkie trendy okazują się zdrowe. Tak jak w przypadku mrożonego miodu - przekąski, która robi prawdziwą furorę, ale zdaniem ekspertów od odżywiania jej spożywanie może przysporzyć poważnych kłopotów ze zdrowiem.
TikTokers warned against dangerous trend of eating frozen honey https://t.co/VSgsCob221
— The Independent (@Independent) August 5, 2021
Mrożony miód to bez wątpienia najpopularniejszy trend kulinarny TikToka tego lata. Filmiki pod hashtagiem #frozenhoney na tej platformie mają już ponad 727 mln wyświetleń!
Internauci masowo pokazują, jak wyjmują z zamrażarki butelki z miodem, który pod wpływem niskiej temperatury znacznie zwiększył swoją gęstość. Następnie po prostu wyciskają zamrożony miód i wgryzają się w niego.
@londonbruncher Trying the ##frozenhoney TikTok trend - it’s so addictive! ##frozenhoneytrend ##frozenhoneychallenge ##foryou ##learnontiktok
♬ original sound - London Bruncher
@eloisefouladgar trying FROZEN HONEY😳 what shall I try next..😨 ##fyp ##frozenhoney
♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod
@emilycanham ##stitch with @emilycanham not what I was expecting… ##fyp ##frozenhoney ##foryoupage
♬ Monkeys Spinning Monkeys - Kevin MacLeod
@averycyrus Brb gotta go get my stomach pumped 🤪
♬ original sound - Avery
Jednak eksperci z zakresu medycyny nie są pod wrażeniem tego trendu, a wręcz przestrzegają przed jedzeniem mrożonego miodu. Dentyści zwracają uwagę na fakt, że taka wyjątkowo słodka przekąska może źle wpłynąć na stan zębów. Oprócz tego TikTokerzy narażają się na ostry ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Ryzyko wystąpienia tych objawów pojawia się zwłaszcza w przypadku osób, które cierpią na nietolerancję fruktozy - według badań takie schorzenie może dotyczyć nawet 1 na 3 osoby.
Nie wspominając już o tym, że w 100 g miodu znajduje się ok. 82 g cukru.
Co sądzicie o tym trendzie kulinarnym z TikToka?
Zobacz również: Takich czipsów jeszcze nie jedliście. TikTok zwariował na punkcie „pasta chips”