Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych warzyw sezonowych w polskiej kuchni. Nic dziwnego, że potocznie nazywa się ją wręcz królową lata.
Zielona fasolka jest bardziej wyrazista w smaku, przypominając trochę szparagi. Jest również bogata w kwas foliowy, prowitaminę A oraz luteinę, która zapobiega chorobom siatkówki oka.
Zobacz również: Spaghetti w kalafiorowym kremie feta. Przepis na wyśmienity, letni obiad
Najlepiej smakuje nam z masłem i bułką tartą, ale dzisiaj pokażemy Wam przepis na zieloną fasolkę w wersji francuskiej. Wystarczą cztery składniki plus przyprawy. Mniam!
Fasolka szparagowa po francusku to oryginalny przepis na naszą swojską fasolkę szparagową. Prosty, ale dzięki jednemu dodatkowi fasolka smakuje inaczej niż ta podana z masłem i bułką tartą i zyskuje na charakterze
- czytamy na beszamel.se.pl.
Czego będziesz potrzebować?
Składniki:
Gotowe! Cały proces zajmuje około 15 minut, a ilość wystarczy na cztery osoby.
Przepisem na fasolkę szparagową po francusku podzieliła się Anna Śmiałek, redaktorka beszamel.pl.
Zobacz również: Przepyszny ramen inspirowany japońskimi filmami anime jest hitem na TikToku. Wystarczy 30 sekund!