Muffinki z borówkami to wyśmienity pomysł na deser w upalne lato. Aktualnie trwa sezon na te przepyszne, niewielkie, granatowe owoce, które kryją w sobie bogactwo witamin.
Zobacz również: Przepis na letni suflecik z truskawkami ♥
Borówka amerykańska doskonale wpływa na nasz wzrok, pamięć, układ pokarmowy, zmniejsza ryzyko nadciśnienia, a także można stosować ją w profilaktyce nowotworów. Słodkie babeczki w poniższej wersji FIT spokojnie mogą zatem uchodzić za domowe superfood. Jak je przygotować?
Muffinki z borówkami: przepis
/img2.papilot.pl/a/21/07/song-yu-wmkra50jacs-unsplash-aa41.jpg)
Składniki:
- 250 g borówek amerykańskich,
- 150 g mąki orkiszowej,
- 100 g mąki kukurydzianej,
- jajko,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 50 g brązowego cukru,
- łyżka miodu.
Jak zrobić borówkowe babeczki?
- Przesiej mąki do miski i dodaj cukier.
- Wymieszaj w drugiej misce jajko, jogurt naturalny, miód oraz olej.
- Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj do miski z mąką i zmiksuj.
- Umyj borówki i dodaj ¾ z nich do ciasta.
- Muffinki piecz w papierowych papilotkach bądź silikonowych foremkach. Przelej do nich ciasto i do każdej osobno dodaj jeszcze po kilka borówek.
- Ustaw piekarnik na 180 stopni, a gdy już się nagrzeje umieść babeczki w środku i piecz około 20-25 minut. Gotowość sprawdź drewnianym patyczkiem.
I gotowe. Smacznego!
Zobacz również: Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie
Źródło: Ofeminin