Spaghetti w kalafiorowym kremie feta. Przepis na wyśmienity, letni obiad

Fajna alternatywa dla tradycyjnego bolognese.
Spaghetti w kalafiorowym kremie feta. Przepis na wyśmienity, letni obiad
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/196962183692453862 & pl.pinterest.com/pin/399905641894843843)
30.07.2021
Wiktoria Sobocińska

Jeśli brakuje Ci już pomysłów na obiad w upalne lato, to dobrze trafiłaś. Poniższy przepis to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego spaghetti bolognese. Makaron z kalafiorem i serem feta jest wyśmienity i niesamowicie kremowy. Po prostu musisz go spróbować! Na samą myśl cieknie nam ślinka.

Zobacz również: Krem ze szparagów. Pomysł na lekki obiad w upalny dzień

Spaghetti z kalafiorem i serem feta: przepis

Do tej pory kalafior kojarzył Ci się jedynie z warzywną zupą albo wersją solo z bułką tartą i masłem? Nic bardziej mylnego. To warzywo ma o wiele więcej zastosowań, niż Ci się wydaje. Do tego jest turbo zdrowe.

Kalafior to niedoceniana roślina, która wspomaga pracę serca, mózgu, jelit, działa przeciwzapalnie, a nawet hamuje rozwój nowotworów!

Białe warzywo to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów oraz dostarcza organizmowi całą gamę przeciwutleniaczy i fitoskładników. To wszystko razem spowalnia także procesy starzenia.

Teraz nie masz już wyjścia – musisz wypróbować ten przepis. Poniższa porcja wystarczy dla czterech osób.

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti,
  • główka kalafiora (ok. 450g),
  • 4 cebule dymki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g sera feta,
  • 200 ml bulionu,
  • 3 łyżki masła,
  • 200 ml mleka,
  • 3 łyżki startego parmezanu,
  • łyżka mąki,
  • świeża bazylia,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić spaghetti w kalafiorowym kremie feta?

  1. Ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie.
  2. Posiekaj drobno cebulki dymki i czosnek.
  3. Podsmaż je na maśle rozpuszczonym w rondelku.
  4. W międzyczasie umyj kalafiora i podziel go na różyczki.
  5. Dodaj kalafiora do zeszklonej cebulki. Zmniejsz ogień i podsmażaj przez 10 minut.
  6. Dodaj łyżkę mąki, aby otrzymać zasmażkę. 
  7. Powoli wlewaj naprzemiennie bulion i mleko, aż uzyskasz kremowy sos.
  8. Teraz pokrusz fetę i wymieszaj z otrzymanym sosem. Mieszaj, aż się rozpuści.
  9. Na koniec posyp parmezanem, dopraw solą i pieprzem i udekoruj posiekaną bazylią.
  10. Polej makaron gotowym sosem.

Przepisem na spaghetti z kalafiorem i serem feta podzieliła się Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska, autorka licznych książek kulinarnych, na łamach portalu Beszamel.pl. Smacznego!

Zobacz również: Fit pizza na spodzie z... kalafiora. Klasyczny smakołyk w wersji wege

Polecane wideo

Polskie gwiazdy bez makijażu i retuszu. Jak wyglądają naprawdę?
Polskie gwiazdy bez makijażu i retuszu. Jak wyglądają naprawdę? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie