Wspaniałe placuszki twarogowe z kaszy manny. Śniadaniowy klasyk dla dbających o linię

Możesz podawać je z sezonowymi owocami albo syropem klonowym. Mniam!
Wspaniałe placuszki twarogowe z kaszy manny. Śniadaniowy klasyk dla dbających o linię
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/659073726698555522 & pl.pinterest.com/pin/430304939377674791)
17.07.2021
Wiktoria Sobocińska

Svetlana Ovsyankina to tancerka Polskiego Baletu Narodowego i autorka bestsellerowej książki z przepisami. Bycie baletnicą zobowiązuje, dlatego jej dieta musi być bardzo dobrze przemyślana, aby dostarczać energii do intensywnych treningów, a przy tym pomóc w utrzymaniu smukłej sylwetki.

Zobacz również: Przepis na letni suflecik z truskawkami ♥

Jednak jak sama pisze, stara się zachować balans, dlatego stosuje 80% zdrowej diety, a 20% pozostawia na przyjemności. Jednym z jej "popisowych dań" na profilu Fit przepisy od baletnicy są urocze placuszki twarogowe z kaszy manny, które obserwatorzy nazywają syrnikami. Jak je zrobić?

Placuszki twarogowe z kaszy manny: przepis

Słynne syrniki to nic innego jak rosyjskie placuszki z twarogu. Ten prosty i przepyszny pomysł na śniadanie spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom. 

Składniki:

  • 250g twarogu (Klinek lub Piątnica),
  • 40g kaszy manny (nieugotowanej) lub 40 mąki ryżowej (wtedy wychodzą najlepiej),
  • jajko,
  • łyżka np. ksylitolu,
  • opcjonalnie: aromat waniliowy,
  • 5g oleju np. kokosowego do smażenia.

Dodatkowo mąka ryżowa, orkiszowa jasna lub pszenna do obtoczenia placuszków.

Jak zrobić placuszki twarogowe na śniadanie?

  1. Twaróg rozkruszyć widelcem, dodać jajko, kaszę mannę, ksylitol, aromat i wszystko wymieszać.
  2. Zwilżyć ręce wodą.
  3. Uformować okrągłe kuleczki (podczas smażenia zmienią kształt) i od razu przekładać na patelnię posmarowaną odrobiną oleju kokosowego.
  4. Smażyć na małym ogniu po 5 minut z każdej strony (można przewracać przy użyciu silikonowych łopatek).
  5. Podawać z sezonowymi owocami, cukrem pudrem lub syropem klonowym.

W swoim ostatnim nagraniu fit baletnica zdradziła pomysł na formowanie apetycznych pankejków. Używa w tym celu niewielkiej kokilki, a potem naciska ciasto jednym palcem.

Dzięki temu placuszki uzyskują idealny kształt. Zobaczcie sami!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Svetlana👱‍♀️born in🇷🇺live in🇵🇱 (@fit_przepisy_od_baletnicy)

Zobacz również: Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie

Polecane wideo

Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku?
Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 2 / 5
gość (Ocena: 2) 11.01.2022 21:10
Nie jestem pewna,ale to chyba trzeci (drugi na pewno) taki sam przepis na tym portalu. Po raz drugi trafiłam na papilocie na ten przepis,tylko pod inną nazwą artykułu. Serio?
odpowiedz

Polecane dla Ciebie