Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a nie ma chyba lepszego pomysłu na przekąskę w lato niż deser w towarzystwie tych przepysznych owoców. Babeczki z owocami to dla Ciebie zapewne nic nowego, ale portal menshealth.pl podzielił się przepisem na wypiek, którego... boją się sami kucharze.
Zobacz również: Truskawki z procentami. Nietypowa, ale obłędna przekąska idealna na lato
Suflet jednak nie jest taki straszny, jak go malują! Wystarczą odpowiednie proporcje składników, a na koniec odwdzięczy się doskonałym smakiem i delikatną konsystencją. W czym tkwi cały sekret?
Do upieczenia truskawkowego sufletu będziesz potrzebowała ceramicznego naczynia, np. kokilki. Podany przepis wystarczy na 4 porcje, dlatego warto mieć ich więcej. Po wyjęciu z piekarnika pod żadnym pozorem nie przekładaj sufletu do innego pojemnika!
Druga sprawa, to temperatura. Aby deser nie zapadł się, nie możesz otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Na koniec warto pamiętać o właściwych proporcjach no i punktualności, bo suflet nie jest deserem dla spóźnialskich. :)
Składniki:
Smacznego!
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zobacz również: Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie