Przepis na letni suflecik z truskawkami ♥

Wystarczą odpowiednie proporcje składników, a odwdzięczy się doskonałym smakiem i delikatną konsystencją.
Przepis na letni suflecik z truskawkami ♥
fot. Pinterest (https://pl.pinterest.com/pin/64035625941139586/ & https://pl.pinterest.com/pin/3377768457046780/)
10.07.2021
Wiktoria Sobocińska

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a nie ma chyba lepszego pomysłu na przekąskę w lato niż deser w towarzystwie tych przepysznych owoców. Babeczki z owocami to dla Ciebie zapewne nic nowego, ale portal menshealth.pl podzielił się przepisem na wypiek, którego... boją się sami kucharze.

Zobacz również: Truskawki z procentami. Nietypowa, ale obłędna przekąska idealna na lato

Suflet jednak nie jest taki straszny, jak go malują! Wystarczą odpowiednie proporcje składników, a na koniec odwdzięczy się doskonałym smakiem i delikatną konsystencją. W czym tkwi cały sekret?

Suflet truskawkowy: idealny deser na lato

Do upieczenia truskawkowego sufletu będziesz potrzebowała ceramicznego naczynia, np. kokilki. Podany przepis wystarczy na 4 porcje, dlatego warto mieć ich więcej. Po wyjęciu z piekarnika pod żadnym pozorem nie przekładaj sufletu do innego pojemnika!

Druga sprawa, to temperatura. Aby deser nie zapadł się, nie możesz otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Na koniec warto pamiętać o właściwych proporcjach no i punktualności, bo suflet nie jest deserem dla spóźnialskich. :)

Składniki:

  • 250 g truskawek,
  • 30 g masła (+ do wysmarowania naczynia),
  • 250 ml mleka,
  • 4 jajka,
  • łyżka mąki,
  • 5 łyżek cukru pudru.

Jak zrobić truskawkowy suflet?

  1. Na początku rozgrzej piekarnik do 190°C.
  2. W niedużym rondelku i na małym ogniu roztop 30 g masła.
  3. Wsyp łyżkę mąki, mieszając dobrze trzepaczką i wlewaj stopniowo 250 ml mleka, aż zgęstnieje, nie przerywając mieszania.
  4. Przełóż masę do większej miski, żeby trochę ostygła.
  5. Umyj truskawki razem z szypułkami (z nimi nie nabiorą wody), osusz je ręcznikiem papierowym, oddziel od szypułek i przesyp do miski.
  6. Teraz rozgnieć owoce widelcem.
  7. Dodaj truskawki do miski z mlekiem, wsyp 5 łyżek cukru pudru i mieszaj drewnianą łyżką, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  8. Dokładnie oddziel żółtka od białek.
  9. Żółtka wymieszaj w miseczce, dolej je do miski z mlekiem i truskawkami, a potem starannie wymieszaj drewnianą łyżką.
  10. Białka ubij w misce na sztywno i wmieszaj delikatnie łyżką do masy z drugiej miski.
  11. Wysmaruj kokilki masłem i delikatnie przełóż do nich masę z miski.
  12. Wstaw do piekarnika na 30 minut i podawaj od razu po wyjęciu.

Smacznego!

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Stephanie Hauslaib (@mine.table)

Zobacz również: Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie

Polecane wideo

„Truskawkowy sorbet”. Prawdziwie soczysty i urzekający manicure idealny na gorące lato
„Truskawkowy sorbet”. Prawdziwie soczysty i urzekający manicure idealny na gorące lato - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie