Bułeczki cynamonowe pochodzą ze Skandynawii, gdzie mówi się na nie Kanelbulle. To doskonała przekąska, która na dodatek wybornie pachnie. Widok przepysznych cynamonek ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Zobacz również: Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie
Pomysłem na wegańskie ślimaczki podzieliła się na swoim blogu Ekocentryczka. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a ciasto drożdżowe wcale nie wymaga jajek. Autorka zapewnia, że piękny zapach jeszcze długo unosi się w domu...
Przepis na rollsy cynamonowe w wersji wege
Składniki:
- 3 szklanki mąki (np. orkiszowej),
- szklanka mleka roślinnego,
- 4 łyżki ksylitolu,
- szczypta soli,
- 4 łyżki oleju roślinnego,
- 20 g świeżych drożdży/ 10 g suszonych.
Do nadzienia można użyć 2 łyżki brązowego cukru (lub ksylitolu) i tyle samo cynamonu, albo łyżkę syropu klonowego zmieszaną z łyżką oleju.
Jak zrobić wegańskie cynamonki?
- Mieszamy 2 łyżki mąki z drożdżami, łyżką cukru (żeby drożdże się aktywowały) i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
- Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Pozostałą mąkę i inne składniki mieszamy w misce.
- Gdy zaczyn już wyrośnie dodajemy go i delikatnie mieszamy, wyrabiając ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.
- Zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.
- Czekamy, aż ciasto podwoi objętość, około 40-60 minut.
- Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części, posypujemy blat cienką warstwą mąki i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Ciasto nie powinno być za cienkie, aby można było zwinąć je w rulon.
- Przygotowany prostokąt smarujemy cienką warstwą oleju, posypujemy ksylitolem i cynamonem. Ważne, żeby rozprowadzić słodzik i cynamon równomiernie na całej powierzchni.
- Następnie ściśle zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, żeby uzyskać długą roladę.
- Kroimy rulon na mniejsze kawałki - około 3 centymetry.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3-4 centymetry od siebie, ponieważ bułeczki urosną w trakcie pieczenia.
- Blaszkę z cynamonkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Po tym czasie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 25-30 minut.
Gdy ostygną można polać je lukrem, bądź posypać cukrem pudrem. Jak zrobić puder z ksylitolu? Wystarczy zmielić go w młynku do kawy. :)
Smacznego!
Zobacz również: Bułeczki twarogowe z cukrem pudrem i owocami. MNIAM!