Genialny przepis na pachnące cynamonki w wersji wege

Są proste w przygotowaniu, a ciasto drożdżowe nie wymaga jajek.
Genialny przepis na pachnące cynamonki w wersji wege
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/242772236150074221 & pl.pinterest.com/pin/844493669834543)
08.07.2021
Wiktoria Sobocińska

Bułeczki cynamonowe pochodzą ze Skandynawii, gdzie mówi się na nie Kanelbulle. To doskonała przekąska, która na dodatek wybornie pachnie. Widok przepysznych cynamonek ucieszy zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Zobacz również: Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie

Pomysłem na wegańskie ślimaczki podzieliła się na swoim blogu Ekocentryczka. Przepis jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a ciasto drożdżowe wcale nie wymaga jajek. Autorka zapewnia, że piękny zapach jeszcze długo unosi się w domu...

Przepis na rollsy cynamonowe w wersji wege

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (np. orkiszowej),
  • szklanka mleka roślinnego,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki oleju roślinnego,
  • 20 g świeżych drożdży/ 10 g suszonych.

Do nadzienia można użyć 2 łyżki brązowego cukru (lub ksylitolu) i tyle samo cynamonu, albo łyżkę syropu klonowego zmieszaną z łyżką oleju.

Jak zrobić wegańskie cynamonki?

  1. Mieszamy 2 łyżki mąki z drożdżami, łyżką cukru (żeby drożdże się aktywowały) i kilkoma łyżkami ciepłego mleka. Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
  2. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Pozostałą mąkę i inne składniki mieszamy w misce.
  4. Gdy zaczyn już wyrośnie dodajemy go i delikatnie mieszamy, wyrabiając ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne.
  5. Zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.
  6. Czekamy, aż ciasto podwoi objętość, około 40-60 minut.
  7. Po tym czasie dzielimy ciasto na dwie części, posypujemy blat cienką warstwą mąki i rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Ciasto nie powinno być za cienkie, aby można było zwinąć je w rulon.
  8. Przygotowany prostokąt smarujemy cienką warstwą oleju, posypujemy ksylitolem i cynamonem. Ważne, żeby rozprowadzić słodzik i cynamon równomiernie na całej powierzchni.
  9. Następnie ściśle zwijamy ciasto wzdłuż dłuższego boku, żeby uzyskać długą roladę.
  10. Kroimy rulon na mniejsze kawałki - około 3 centymetry.
  11. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 3-4 centymetry od siebie, ponieważ bułeczki urosną w trakcie pieczenia.
  12. Blaszkę z cynamonkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  13. Po tym czasie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 25-30 minut.

Gdy ostygną można polać je lukrem, bądź posypać cukrem pudrem. Jak zrobić puder z ksylitolu? Wystarczy zmielić go w młynku do kawy. :)

Smacznego!

Zobacz również: Bułeczki twarogowe z cukrem pudrem i owocami. MNIAM!

Polecane wideo

Dieta zapisana w gwiazdach. To powinien jeść każdy znak zodiaku
Dieta zapisana w gwiazdach. To powinien jeść każdy znak zodiaku - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 21.11.2021 21:52
Do Wera. Tak to prawda. Ja tez upieklam i są pycha! 🙂🙂🙂
odpowiedz
Wera (Ocena: 5) 21.11.2021 21:50
Powiem jedno... to jest pyszne! Normalnie palce lizać! A ja kocham cynamon więc to jest dwa razy lepsze. Moim zdaniem to jest najlepszy przepis.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie