Po raz pierwszy na fioletowy chlebek trafiliśmy na blogu Mei Yee, która przekonuje swoich czytelników do roślinnego stylu życia. Jej wypieki są naprawdę zjawiskowe, a do tego zdrowe.
Trzeba przyznać, że pieczywo w kolorze fioletowym prezentuje się naprawdę spektakularnie. To świetny sposób, aby zaskoczyć swoją rodzinę, znajomych, albo sprawić sobie miłe śniadanie.
Zobacz również: Najdroższy chleb świata kosztuje... 1480 euro. Piekarz dodaje do niego listki złota i srebra
Mei Yee opublikowała przepis na własny fioletowy zakwas z użyciem... organicznego proszku z czarnej marchewki. Okazuje się jednak, że można upiec taki chlebek używając innego polskiego warzywa, ale w fioletowej wersji. Domyślacie się, o co może chodzić?
Wygląd, smak i konsystencja fioletowego chleba są zbliżone do tradycyjnego pieczywa. Zasadnicza różnica tkwi w jego składzie. Wszyscy zastanawiają się, jak uzyskać taki niesamowity kolor?
Na jeden z pomysłów trafiliśmy na profilu @CookUpzVioolla. Autorzy przepisu wykorzystali w tym celu... ugotowanego ziemniaka truflowego.
To doskonałe rozwiązanie, ponieważ fioletowe ziemniaki są bogate w potas i obniżają ciśnienie krwi.
Te piękne warzywa przywędrowały do nas w połowie lat 70. XX wieku, a naturalnie występują w Ameryce Południowej. Są znacznie intensywniejsze w smaku niż nasze polskie kartofle.
Składniki:
Wyświetl ten post na Instagramie.
Uwaga! Jeśli pieczesz pod pokrywką, po pewnym czasie zdejmij ją, aby uzyskać złocisty kolor skórki.
Fioletowe ziemniaki można też upiec w piekarniku, około 30 minut przy 200ºC.
Jest to przepis z pieczywem o długiej fermentacji, zostawimy go w lodówce na 12 godzin, ale zapewniam, że jest wart wyniku ze względu na swój smak i konsystencję
- przekonuje Cook Up.
Prawda, że wygląda wspaniale?
Zobacz również: Masz dosyć bananowego chlebka? Poznaj zdrowy przepis na domowy chleb z cukinii