Fioletowy chlebek to prawdziwe arcydzieło. Wystarczy jeden zagadkowy składnik

Jak wyczarować superfood w swoim domu?
Fioletowy chlebek to prawdziwe arcydzieło. Wystarczy jeden zagadkowy składnik
fot. Instagram (instagram.com/nm_meiyee) & Facebook (Cook Up)
07.07.2021

Po raz pierwszy na fioletowy chlebek trafiliśmy na blogu Mei Yee, która przekonuje swoich czytelników do roślinnego stylu życia. Jej wypieki są naprawdę zjawiskowe, a do tego zdrowe.

Trzeba przyznać, że pieczywo w kolorze fioletowym prezentuje się naprawdę spektakularnie. To świetny sposób, aby zaskoczyć swoją rodzinę, znajomych, albo sprawić sobie miłe śniadanie. 

Zobacz również: Najdroższy chleb świata kosztuje... 1480 euro. Piekarz dodaje do niego listki złota i srebra

Mei Yee opublikowała przepis na własny fioletowy zakwas z użyciem... organicznego proszku z czarnej marchewki. Okazuje się jednak, że można upiec taki chlebek używając innego polskiego warzywa, ale w fioletowej wersji. Domyślacie się, o co może chodzić?

Fioletowy chlebek: przepis 

Wygląd, smak i konsystencja fioletowego chleba są zbliżone do tradycyjnego pieczywa. Zasadnicza różnica tkwi w jego składzie. Wszyscy zastanawiają się, jak uzyskać taki niesamowity kolor?

Na jeden z pomysłów trafiliśmy na profilu @CookUpzVioolla. Autorzy przepisu wykorzystali w tym celu... ugotowanego ziemniaka truflowego.

To doskonałe rozwiązanie, ponieważ fioletowe ziemniaki są bogate w potas i obniżają ciśnienie krwi.

Te piękne warzywa przywędrowały do nas w połowie lat 70. XX wieku, a naturalnie występują w Ameryce Południowej. Są znacznie intensywniejsze w smaku niż nasze polskie kartofle. 

Składniki:

  • 400 g mąki,
  • 150 g ugotowanego ziemniaka truflowego,
  • 2,5 g suchych drożdży instant,
  • 300 ml ciepłej wody,
  • łyżeczka soli.
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Mei Yee (@nm_meiyee)

Jak upiec fioletowy chleb?

  1. Wodę i drożdże wlej do Thermomixa i ustaw na 2 minuty, 37°C, prędkość 1.
  2. Dodaj mąkę, pieczone ziemniaki, sól i nastaw na 10 minut/obr.
  3. W przypadku obu procesów ponownie pokrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, aby potroić jego objętość (około 3 godziny).
  4. Następnie wstaw do lodówki i odstaw na 12 godzin.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220°C.
  6. Formę wkładamy do piekarnika na 10-15 minut, aby ją podgrzać.
  7. Ciasto przełóż na posypaną mąką podstawę, posyp mąką i uformuj kulkę.
  8. Ułóż kulkę ciasta na posypanym mąką papierze do pieczenia.
  9. Włóż papier razem z ciastem do rozgrzanej foremki. 
  10. Nożem wykonaj nacięcie w krzyżowej powierzchni ciasta, posyp mąką.
  11. Chlebek pieczemy od 30 do 45 minut.
  12. Wyjmij fioletowy chlebek z formy i ostudź na kratce. 

Uwaga! Jeśli pieczesz pod pokrywką, po pewnym czasie zdejmij ją, aby uzyskać złocisty kolor skórki. 

Fioletowe ziemniaki można też upiec w piekarniku, około 30 minut przy 200ºC.

Jest to przepis z pieczywem o długiej fermentacji, zostawimy go w lodówce na 12 godzin, ale zapewniam, że jest wart wyniku ze względu na swój smak i konsystencję

- przekonuje Cook Up.

Prawda, że wygląda wspaniale?

Zobacz również: Masz dosyć bananowego chlebka? Poznaj zdrowy przepis na domowy chleb z cukinii

Polecane wideo

„Gdy podróżujesz jako otyła osoba”. Kobieta relacjonuje pobyt w hotelach z perspektywy plus size
„Gdy podróżujesz jako otyła osoba”. Kobieta relacjonuje pobyt w hotelach z perspektywy plus size - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie