Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie

Mniam!
Przepis na mini bułeczki z jagodami. Wakacyjny pomysł na odżywcze drugie śniadanie
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/285556432608586739) & Unsplash (@michealcopley03)
28.06.2021
Wiktoria Sobocińska

Sezon na te pyszne, granatowe kuleczki w pełni rozpoczyna się w lipcu. Koniecznie skorzystaj ze świeżych jagód, ponieważ mrożone owoce nie smakują już tak samo.

Mini bułeczki to świetna propozycja na rodzinny piknik, drugie śniadanie do pracy czy po prostu deser dla najbliższych. Z pewnością pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Są pycha!

Zobacz również: Przepis na francuskie ciasteczka z truskawkami i rabarbarem

Mini bułeczki z jagodami: przepis

Powodów dla których warto jeść jagody jest naprawdę mnóstwo. Letnie owoce nie dość, że są przepyszne, to regulują pracę naszego układu pokarmowego, a także działają antybakteryjnie.

cennym źródłem witamin, takich jak A, B i C, a ponadto kwasu foliowego, błonnika, selenu i miedzi. Wspomagają też pracę układu krwionośnego, obniżają poziom cholesterolu, a na układ moczowy działają podobnie jak żurawina. Uff, naprawdę jest tego sporo.

Właśnie dlatego latem warto skusić się na drożdżowe bułeczki z ich udziałem w domowej wersji.

Składniki:

  • pół kilo jagód,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • szklanka mleka + 2 łyżki ciepłego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
  • 80 g miękkiego masła,
  • jajko,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Jak zrobić domowe jagodzianki?

Ten przepyszny, wakacyjny deser możesz spokojnie potraktować jako odżywcze drugie śniadanie. Słodkie bułeczki są mniejsze niż tradycyjne jagodzianki, a wykonasz je naprawdę szybko.

  1. Rozpuść drożdże w ciepłym mleku z 2 łyżkami cukru.
  2. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Zaczyn powinien być gotowy i lekko spieniony po około 20 minutach.
  4. Połącz mąkę z pozostałymi 2 łyżkami cukru, jajkiem i miękkim masłem. Wyrabiaj ciasto, dodając do niego zaczyn drożdżowy.
  5. Gotowe ciasto odstaw do wyrośnięcia na około 60 minut.
  6. Gdy już mocno urośnie, podziel je na 12-16 porcji (w zależności od wielkości bułeczek) i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Zostaw odstępy między nimi na blaszce, bo bułeczki podwoją swoją objętość!
  7. Umyj i osusz jagody, a następnie wymieszaj z cukrem pudrem. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną, żeby bułeczki za bardzo się nie rozmiękły.
  8. Z wyrośniętych bułeczek uformuj kulę, włóż w środek łyżkę nadzienia jagodowego i zalep brzegi. Odstaw je na blaszkę.
  9. Jeśli masz więcej czasu, możesz dać jeszcze gotowym bułeczkom odpocząć 15 minut.
  10. Gdy wszystkie jagodzianki są już uformowane, posmaruj je jajkiem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w funkcji góra-dół.
  11. Piecz przez 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.
  12. Gdy posmarowane jajkiem drożdżówki zaczną się rumienić, możesz je wyjmować.
  13. Postępuj w ten sposób z każdą kolejną partią bułeczek.

Smacznego! 

Zobacz również: Bułeczki twarogowe z cukrem pudrem i owocami. MNIAM!

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Polecane wideo

„Współczesna roszpunka” nie obcinała włosów 10 lat. Jej niesamowite zdjęcia robią furorę na całym świecie
„Współczesna roszpunka” nie obcinała włosów 10 lat. Jej niesamowite zdjęcia robią furorę na całym świecie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie