Jest taki dowcip, że człowiek w czerwcu składa się przynajmniej w 1/5 ze szparagów. Pozostałe części to truskawki, koperek, młode ziemniaczki oraz bób. No i może jeszcze lody. Coś w tym jest, prawda?
Zobacz również: Letni sernik bazyliowy z mascarpone na spodzie z herbatników
Wraz ze słoneczną pogodą nastało istne szaleństwo na te zielone warzywa, które mają niesamowite właściwości zdrowotne, takie jak wspomaganie procesów trawiennych czy działanie przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Wspierają również nasze serce i funkcjonowanie mózgu.
Wygląda na to, że krem ze szparagów spokojnie można zaliczyć do sezonowych superfoods.
Szparagi są cennym źródłem witamin A, B, C i E, a także mają w sobie sporo cynku, selenu, fosforu, żelaza, potasu, magnezu oraz kwas foliowego.
Ich wykorzystanie w kuchni jest niesłychanie wszechstronne. Pisaliśmy już o tarcie szparagowej, zapiekankach czy makaronach z udziałem szparagów, więc teraz nadeszła pora na zupę.
Krem ze szparagów jest lekki i pożywny, zatem doskonale zaspokoi głód w czasie letnich upałów. To również idealne rozwiązanie dla osób na diecie.
Składniki:
I gotowe. Możesz udekorować miseczki świeżą bazylią i podawać z grzankami.
Smacznego :)
Zobacz również: Mają mało kalorii i są pyszne. 3 pomysły na obiad ze szparagów