Krem ze szparagów. Pomysł na lekki obiad w upalny dzień

Niskokaloryczny, odżywczy i przede wszystkim sezonowy.
Krem ze szparagów. Pomysł na lekki obiad w upalny dzień
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/255931191314700230, pl.pinterest.com/pin/213006257366236833)
21.06.2021
Wiktoria Sobocińska

Jest taki dowcip, że człowiek w czerwcu składa się przynajmniej w 1/5 ze szparagów. Pozostałe części to truskawki, koperek, młode ziemniaczki oraz bób. No i może jeszcze lody. Coś w tym jest, prawda?

Zobacz również: Letni sernik bazyliowy z mascarpone na spodzie z herbatników

Wraz ze słoneczną pogodą nastało istne szaleństwo na te zielone warzywa, które mają niesamowite właściwości zdrowotne, takie jak wspomaganie procesów trawiennych czy działanie przeciwzapalne, a nawet antynowotworowe. Wspierają również nasze serce i funkcjonowanie mózgu. 

Wygląda na to, że krem ze szparagów spokojnie można zaliczyć do sezonowych superfoods.

Zupa krem ze szparagów: przepis

Szparagi są cennym źródłem witamin A, B, C i E, a także mają w sobie sporo cynku, selenu, fosforu, żelaza, potasu, magnezu oraz kwas foliowego.

Ich wykorzystanie w kuchni jest niesłychanie wszechstronne. Pisaliśmy już o tarcie szparagowej, zapiekankach czy makaronach z udziałem szparagów, więc teraz nadeszła pora na zupę. 

Krem ze szparagów jest lekki i pożywny, zatem doskonale zaspokoi głód w czasie letnich upałów. To również idealne rozwiązanie dla osób na diecie.

Składniki:

  • osiem szparagów,
  • włoszczyzna,
  • czosnek,
  • 1,5 litra bulionu warzywno-mięsnego,
  • trzy duże łyżki śmietany 18%,
  • przyprawy: pieprz, sól, kurkuma, pieprz ziołowy, papryka, bazylia, majeranek, zioła prowansalskie.

Jak zrobić krem ze szparagów?

  1. Umyj i obierz szparagi, a następnie pokrój na mniejsze części.
  2. Potem umytą i obraną włoszczyznę pokrój na drobne kawałki.
  3. Dodaj wszystko do bulionu.
  4. Wedle uznania wsyp do środka pieprz, sól, kurkumę, pieprz ziołowy, paprykę, bazylię, majeranek i zioła prowansalskie.
  5. Gotuj do momentu, aż warzywa zmiękną.
  6. Odstaw zupę, aż ostygnie.
  7. Po tym czasie zmiksuj blenderem, aż się zagęści.
  8. Dolej do śmietany łyżkę zupy, aby wyrównać temperaturę.
  9. Na koniec wymieszaj z zawartością garnka.

I gotowe. Możesz udekorować miseczki świeżą bazylią i podawać z grzankami.

Smacznego :)

Zobacz również: Mają mało kalorii i są pyszne. 3 pomysły na obiad ze szparagów

Polecane wideo

Ten trend będzie królował na włosach w sezonie wiosna/lato 2021. Jest hitem na Instagramie!
Ten trend będzie królował na włosach w sezonie wiosna/lato 2021. Jest hitem na Instagramie! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie