Śniadania na słodko mają swoich wiernych fanów. Jesteś wśród nich? Witaj w klubie! Czy da się jednak pogodzić deserowość posiłku z jego niską kalorycznością? Oczywiście, że tak. Dzisiaj mamy dla ciebie właśnie taki przepis.
Oto wskazówki, jak zrobić fit gofry!
Polecamy także: Przekąska dla dbających o formę: przepis na zdrowe CHIPSY z marchewki oraz buraczka
Składniki:
100 g mąki owsianej lub zblendowanych / zmielonych płatków owsianych
200 ml mleka migdałowego
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Przygotowanie:
1. Oddziel jajka od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
2. W drugiej misce wymieszaj mąkę, mleko, proszek do pieczenia, żółtka, miód i olej. Zmiksuj wszystko.
3. Do masy dodaj powoli ubite białka, mieszając wszystko delikatnie szpatułką.
4. Nagrzej gofrownicę, posmaruj ją za pomocą pędzelka odrobiną oleju.
5. Piecz gofry przez około 4-5 minut, dopóki nie zrobią się złociste. Z tej ilości składników otrzymasz 6 gofrów.
6. Podawaj z jogurtem naturalnym i sezonowymi owocami.
Smacznego!
Źródło: kulinarneprzeboje.pl