Przepis na lody popcornowe z malinami. Mniam! ♥

Czy to nie brzmi jak idealny smak na wakacje?
Przepis na lody popcornowe z malinami. Mniam! ♥
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/267471665360999926, pl.pinterest.com/pin/174373816806028004)
09.06.2021

Oferty lodziarni są dzisiaj tak różnorodne, że właściwie ciężko jest zaskoczyć jakimś nowym smakiem klientów. Sorbety z dodatkiem %, lody o smaku ulubionych ciast, a nawet wytrawne pozycje jak twarożek albo deser z dodatkiem... konopi.

Zobacz również: Lody bananowe robią furorę na TikToku. Pokochacie ten banalnie prosty przepis

W upalne lato można też skusić się o domową wersję lodów i zrobić je samodzielnie. Idealny pomysł na wakacje to według nas popcornowe lody z dodatkiem świeżych malin.

Te kwaśne owoce przyjemnie zrównoważą słodko-słony smak lodów, a przepis jest całkiem prosty. Możesz zaskoczyć nim bliską osobę lub przygotować taki deser na letnie przyjęcie. 

Lody popcornowe z malinami: przepis krok po kroku

Przepis na domowe lody z malinami nie jest wcale taki skomplikowany. Jeśli nie uda Ci się znaleźć świeżych malin na targu, możesz skorzystać z mrożonych owoców. 

Co jeszcze będzie Ci potrzebne?

Składniki:

  • mleko 3,2% (350 ml)
  • śmietanka kremówka 30% (250 ml)
  • karmelizowany popcorn (około 150 g + do dekoracji)
  • 5 żółtek
  • cukier puder (50 g)
  • maliny (świeże lub mrożone)

Uwaga! Pamiętaj, aby zarezerwować sobie więcej czasu, ponieważ masa musi zastygnąć na popcornie, a potem mrozić się nawet do kilku godzin.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej w rondelku mleko i śmietankę.
  2. Zalej karmelizowany popcorn i odstaw na minimum 4 godziny.
  3. Po tym czasie przefiltruj płyn do garnka i pogrzej do 85°C.
  4. Teraz zmiksuj żółtka razem z cukrem pudrem na puszysty krem.
  5. Mieszając, dodaj do masy cztery łyżki gorącego płynu.
  6. Powoli wlej pozostałą ilość.
  7. Nadal mieszając, przelej całość ponownie do garnka i podgrzewaj przez chwilę.
  8. Odstaw do ostudzenia.
  9. Po schłodzeniu, wlej zimny płyn do maszyny do lodów (lub przełóż do płaskiego pojemnika z pokrywką razem z malinami i włóż do zamrażarki na 4-5 godzin).
  10. Podawaj z karmelizowanym popcornem i świeżymi owocami.

Przed podaniem warto wyjąć lody około 20 minut wcześniej. Jeśli chcesz przygotować deser na przyjęcie, warto zabrać się za to dzień wcześniej. 

Lody możesz podawać ze swoim ulubionym, słodkim sosem np. karmelowym, świeżą mięta albo innymi owocami niż maliny. 

Jeżeli lubisz eksperymentować ze smakami, postaw na klasyczny słony popcorn. 

Smacznego!

Zobacz również: Zupa popcornowa. Szybki pomysł na niebanalny obiad

Źródło: mojegotowanie.pl

Polecane wideo

Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW
Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie