Internet jest dzisiaj pełen nietypowych przepisów na sernik: kokosowy, cappuccino, dyniowy, z marakują... Pisaliśmy już nawet o serniku zero waste na spodzie z czerstwego chleba (przepis znajdziesz TUTAJ). Ale czy kiedykolwiek próbowałaś zielonego sernika bazyliowego? Jeśli nie, to najwyższy czas pobudzić kubki smakowe i wypróbować ten niezwykły przepis na lato!
Zobacz również: Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik
Przepis na sernik bazyliowy
Mówi się, że tego ciasta nie da się zepsuć. "Oczaruje nawet teściową" - przekonuje serwis haps.pl.
Letni przysmak piecze się na spodzie z herbatników, dzięki czemu jest chrupiący, ale można też zastąpić je klasycznymi biszkoptami.
Co będzie Ci potrzebne?
Składniki:
- 200 g kruchych herbatników,
- 2-3 łyżki masła,
- 500 g twarogu tłustego,
- 500 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietany 30%,
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub 2 budynie waniliowe),
- 2 krzaczki bazylii.
Jak zrobić bazyliowy sernik na spodzie z herbatników?
- Wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
- Pokruszone ciasteczka wymieszaj z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno. Potem wstaw do lodówki.
- Połącz twaróg z serkiem mascarpone.
- Dodaj cukier oraz mąkę.
- Zmiksuj śmietankę z bazylią blenderem (kilka listków zostaw do dekoracji).
- Gładką masę dodaj do masy serowej i powoli dodawaj jajka.
- Miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Wyjmij tortownicę z lodówki i rozlej masę na spód.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz jeszcze przez godzinę.
- Wyjmij ciasto i odstaw do ostygnięcia.
- Udekoruj sernik listkami bazylii i sezonowymi owocami.
Łatwe?
Zobacz również: Pyszne brownie z batatów z masłem orzechowym. Wystarczą 3 składniki!