Kuchnia meksykańska słynie z wyraźnego, intensywnego smaku, aromatycznych przypraw oraz kolorowych dań i sosów. W daniach Meksyku kluczowymi składnikami są fasola, kukurydza, pomidory, papryka, a także grillowane mięsa. Brzmi pysznie? Oczywiście, dlatego dzisiaj chcemy Wam zaproponować prosty i szybki przepis na smakowite pierogi z pikantnym farszem.
Zobacz także: Mają milion kalorii, ale smakują niebiańsko. Przepis na cronuts – croissanta i donuta w jednym!
Składniki (na około 20 pierogów):
15 dkg mąki pszennej, 15 dkg mąki kukurydzianej, szklanka ciepłej wody, 1 łyżeczka soli,1 pierś z kurczaka, 4 łyżki fasoli, 1 papryka, 1 cebula, ząbek czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka przyprawy chili, starty żółty ser, olej
Składniki na salsę:
1 pomidor, ¼ cebuli, pieprz, sól, limonka, kolendra
Przygotowanie:
1.Zagnieć ciasto z obu mąk, wody i soli. Włóż je na 10 minut do lodówki.
2.Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawą chili i usmaż na patelni.
3.Przełóż kurczaka na talerz, a na patelnię wrzuć pokrojoną paprykę, cebulę, czosnek i fasolę. Smaż przez kilka minut, a potem dodaj kurczaka i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
4.Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na cienki placek, a następnie za pomocą specjalnej foremki do pierogów (lub zwykłej szklanki) wydrąż kółka. W każde z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp odrobiną żółtego sera i zalep brzegi. Następnie smaż pierożki w głębokim oleju, póki nie staną się złociste.
5.Przygotuj w małej miseczce salsę. Pokrój pomidor i cebulkę w kostkę. Dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z limonki, posyp kolendrą. Gotowe!