Masz słabość do pączków, a croissanty regularnie jadasz na słodkie śniadanie? W takim razie przepis na cronuts – czyli wypiek z ciasta drożdżowo-francuskiego będzie czymś, co pokochasz. Nie jest co prawda dietetyczny, ale smakuje niebiańsko!
- Cronut™ to wyjątkowa kreacja (i zarejestrowany znak towarowy) stworzona w Nowym Jorku w 2013 roku przez Dominique Ansela i sprzedawana w jego cukierni/piekarni. To croissant usmażony w formie regularnego amerykańskiego pączka – wyjaśnia serwis mojewypieki.com.
Jak przyrządzić ten smakołyk we własnej kuchni? Oto przepis!
Zobacz także: Weganie już wiedzą, czym zastąpić wieprzowinę. „Szarpana bananina” stała się hitem Internetu
Składniki (na około 20 sztuk):
100 ml wody
100 ml mleka
1 duże jajko
350 g mąki pszennej chlebowej
7 g (1 saszetka) drożdży suchych lub 15 g drożdży świeżych
pół łyżeczki soli
30 g drobnego cukru do wypieków
250 g masła, zimnego, pokrojonego w cienkie plasterki
olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Do miski wlej wodę, mleko, wbij jajko. Roztrzep wszystko i odstaw.
2. Do drugiego naczynia wsyp przesianą mąkę, drożdże, sól, cukier. Wymieszaj, po czym dodaj zimne masło i krótko zmiksuj (kawałki masła nadal powinny być widoczne w masie).
3. Do masy dodaj płynne składniki z pierwszej miski. Zamieszaj szpatułką delikatnie. Masło w dalszym ciągu powinno być widoczne.
4. Przykryj ciasto szczelnie folią i wstaw do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie ciasto wyjąć na blat. Rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm, lekko podsypując mąką stolnicę i wałek. Rozwałkowane ciasto złożyć na 3 części, jak list: część bliżej nas zakładamy do 2/3 wysokości ciasta, następnie bok dalej od nas zakładamy na ciasto w taki sposób, by je przykryć. Ciasto obrócić o 90 stopni, ponownie rozwałkować na kwadrat o boku 40 cm. Czynności te powtarzać trzykrotnie. Jeśli kawałki masła są w dalszym ciągu mocno widoczne, wałkowanie powtórzyć raz jeszcze (jednak nie więcej: masło zespoli się z ciastem i warstwy nie bądą się listkować podczas smażenia). Kończąc wałkowanie przygotować płat ciasta o grubości około 1,3 cm – instruuje serwis kulinarny.
5. Z rozwałkowanego ciasta wykrawaj szklanką kółka, a w środku nich mniejszą dziurkę na środku. Cronutsy odkładaj na posypaną mąką blachę. Tam powinny podwoić swoją objętość.
6. Wyrośnięte cronutsy smaż w głębokim oleju podgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Powinny się zbrązowić z każdej strony – wtedy są gotowe do wyjęcia.
To, z czym podasz je w dalszej kolejności. Możesz np. obtoczyć połówki cronutsów w roztopionej czekoladzie i posypać kawałkami orzechów lub polać je lukrem.
Smacznego!
Źródło: mojewypieki.com