Mają mało kalorii i są pyszne. 3 pomysły na obiad ze szparagów

Mniam!
Mają mało kalorii i są pyszne. 3 pomysły na obiad ze szparagów
Fot. Unsplash (Alisa Golovinska)
25.05.2021

W sklepach już od pewnego czasu można kupić zielone szparagi. To warzywo jest nie tylko zdrowe i pyszne, ale również ma bardzo mało kalorii. Z czym je jeść, aby w pełni cieszyć się ich wyjątkowym smakiem? Oto 3 pomysły na obiad ze szparagów.

Smacznego!

Zobacz także: Pizza arbuzowa. Przepis na orzeźwiający i zdrowy deser, który możesz jeść do woli

Szparagi z francuskim sosem Mornay

Składniki:
Pęczek szparagów
Szczypta soli i cukru

Sos:
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
¾ szklanki mleka
50 g żółtego sera
Szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Oderwij grube końcówki szaparagów – kiedy zaczniesz je łamać, pękną dokładnie w miejscu, które nie nadaje się do jedzenia. Przepłucz je zimną wodą.
2. Gotuj szparagi w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 5-10 minut. Następnie je odcedź.
3. Przygotuj sos. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie dolej zimnego mleka, dodaj sól i pieprz. Zagotuj wszystko, ciągle mieszając. Po 2 minutach dodaj ser, aby się roztopił, a sos zgęstniał.
4. Ułóż szparagi na talerzu. Polej je serowym sosem. Smacznego!

Źródło: aniagotuje.pl

zapiekane szparagiFot. Unsplash

Szparagi zapiekane z szynką schwarzwaldzką

Składniki:
Pęczek szparagów
Szczypta cukru
Szynka szchwarzwalska

Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku, starty
sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotuj szparagi tak jak w pierwszym przepisie.
2. Połącz ze sobą po 3-4 szparagi i owiń w dwa plastry szynki.
3. Tak przygotowane szparagi zapiecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
4. Po zapieczeniu polej szparagi sosem francuskim, który uzyskasz z wymieszania wyżej wymienionych składników.

Źródło: przepisy.pl

Szparagi z makaronem i jajkiem w koszulce

Składniki:
300 g makaronu
Pęczek szparagów
1 cebula
Kilka pomidorków koktajlowych
3 jajka
Kilka łyżek startego parmezanu
Łyżka oliwy
Łyżka białego winnego octu
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, najlepiej al dente.
2. Od szparagów odłam twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na 2-3 cm kawałki.
3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dorzuć szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Polej kilkoma łyżkami wody i duś 2-3 minuty pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na talerz wyłóż makaron, polej go farszem z patelni.
5. W garnku zagotuj szklankę wody z octem. Gdy wrze, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wbij jajko. Gotuj ok. 3 minuty.
6. Wyłóż jajko na makaron i farsz. Posyp parmezanem, skrop oliwą. Smacznego!

Źródło: kuchniaagaty.pl

Polecane wideo

W jakim domu mieszka Andrzej Piaseczny? Malownicza okolica i sielankowe wnętrza
W jakim domu mieszka Andrzej Piaseczny? Malownicza okolica i sielankowe wnętrza - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie