W sklepach już od pewnego czasu można kupić zielone szparagi. To warzywo jest nie tylko zdrowe i pyszne, ale również ma bardzo mało kalorii. Z czym je jeść, aby w pełni cieszyć się ich wyjątkowym smakiem? Oto 3 pomysły na obiad ze szparagów.
Smacznego!
Zobacz także: Pizza arbuzowa. Przepis na orzeźwiający i zdrowy deser, który możesz jeść do woli
Składniki:
Pęczek szparagów
Szczypta soli i cukru
Sos:
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
¾ szklanki mleka
50 g żółtego sera
Szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
1. Oderwij grube końcówki szaparagów – kiedy zaczniesz je łamać, pękną dokładnie w miejscu, które nie nadaje się do jedzenia. Przepłucz je zimną wodą.
2. Gotuj szparagi w wodzie z dodatkiem soli i cukru przez 5-10 minut. Następnie je odcedź.
3. Przygotuj sos. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Następnie dolej zimnego mleka, dodaj sól i pieprz. Zagotuj wszystko, ciągle mieszając. Po 2 minutach dodaj ser, aby się roztopił, a sos zgęstniał.
4. Ułóż szparagi na talerzu. Polej je serowym sosem. Smacznego!
Źródło: aniagotuje.pl
Fot. Unsplash
Składniki:
Pęczek szparagów
Szczypta cukru
Szynka szchwarzwalska
Sos:
2 łyżki octu balsamicznego
4 łyżki oliwy extra vergine
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy dijon
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku, starty
sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj szparagi tak jak w pierwszym przepisie.
2. Połącz ze sobą po 3-4 szparagi i owiń w dwa plastry szynki.
3. Tak przygotowane szparagi zapiecz przez 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
4. Po zapieczeniu polej szparagi sosem francuskim, który uzyskasz z wymieszania wyżej wymienionych składników.
Źródło: przepisy.pl
Składniki:
300 g makaronu
Pęczek szparagów
1 cebula
Kilka pomidorków koktajlowych
3 jajka
Kilka łyżek startego parmezanu
Łyżka oliwy
Łyżka białego winnego octu
Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu, najlepiej al dente.
2. Od szparagów odłam twarde końcówki. Pozostałą część pokrój na 2-3 cm kawałki.
3. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dorzuć szparagi oraz pomidorki koktajlowe. Polej kilkoma łyżkami wody i duś 2-3 minuty pod przykryciem. Dopraw solą i pieprzem.
4. Na talerz wyłóż makaron, polej go farszem z patelni.
5. W garnku zagotuj szklankę wody z octem. Gdy wrze, zamieszaj aby powstał wir, w jego środek delikatnie (z małej wysokości) wbij jajko. Gotuj ok. 3 minuty.
6. Wyłóż jajko na makaron i farsz. Posyp parmezanem, skrop oliwą. Smacznego!
Źródło: kuchniaagaty.pl