Włoska kuchnia w roślinnym wydaniu. Przepis na wegańską lasagne bolognese

Jeśli słyszysz o takiej wersji po raz pierwszy, koniecznie musisz ją wypróbować!
Włoska kuchnia w roślinnym wydaniu. Przepis na wegańską lasagne bolognese
Fot. pexels (Alleksana)
13.05.2021
Wiktoria Sobocińska

Nie da się ukryć, że włoska lasagne bolognese to prawdziwy klasyk, który ma swoich wielbicieli na całym świecie. Wystarczy raz spróbować tego warstwowego dania, aby chcieć później powielać je we własnej kuchni. 

Zobacz również: Fit pizza na spodzie z... kalafiora. Klasyczny smakołyk w wersji wege

Poniżej prezentujemy przepyszną wersję tego smakołyku, ale... bez użycia mięsa, jajek i sera. Jak to zrobić? Czytaj dalej. Nie musisz rezygnować nawet z kremowego sosu beszamelowego. 

Lasagne bolognese w wersji wege: przepis

Tradycyjną włoską lazanię przygotowuje się z sosem mięsno-warzywnym, parmezanem oraz beszamelem. Intensywny sos, który długo dusi się razem z czerwonym mięsem i winem, to prawdziwa bomba smakowa dla podniebienia. 

Tym razem jednak obędziemy się bez produktów zwierzęcych, ale smak pozostanie równie genialny. Jeśli słyszysz o takiej wersji po raz pierwszy, koniecznie musisz ją wypróbować!

Składniki:

  • bezjajeczny makaron lasagne,
  • czerwona cebula,
  • marchewka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • opakowanie mrożonego szpinaku (w liściach),
  • passata pomidorowa (600 ml),
  • 2 kostki naturalnego tofu,
  • opcjonalnie: ser wegański (np. mozzarella)
  • 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego oregano,
  • 1⁄2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku,
  • sos sojowy,
  • sól i pieprz.

Sos beszamelowy:

  • 2 szklanki mleka roślinnego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 łyżki oleju roślinnego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz.

Co teraz?

  1. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na patelni. Przeciśnij 2 ząbki czosnku przez praskę i dodaj pod koniec razem z odciśniętym i pokruszonym tofu. Podsmażaj do złotego koloru.
  2. Dodaj sos sojowy, startą na tarce marchewkę oraz suszone zioła. Całość zalej pomidorową passatą i gotuj na wolnym ogniu do zagęszczenia. 
  3. Pozostały czosnek podsmaż krótko na osobnej patelni. Dodaj szpinak i poczekaj, aż wyparuje woda. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
  4. W rondelku przygotuj zasmażkę. Podsmaż olej połączony z mąką, aż się zezłoci, a następnie sukcesywnie dolewaj roślinne mleko i mieszaj tak, aby nie powstały grudki. Kiedy sos będzie wystarczająco gęsty, odstaw go i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  5. Wysmaruj olejem żaroodporne naczynie i ułóż na dnie pierwszą warstwę makaronu. Posmaruj ją cienką warstwą beszamelu. 
  6. Teraz rozlej sos pomidorowy z tofu i połóż kolejną warstwę, a na nią beszamel. Okryj ją warstwą szpinaku.
  7. Powtarzaj czynności aż do wykorzystania wszystkich składników. 
  8. Ostatnią warstwę nakryj makaronem i dopełnij resztką beszamelu. 
  9. Lasagne bolognese w wersji wege włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni. Piecz od 40 minut do godziny

I gotowe! 10 minut przed wyjęciem lazanii możesz posypać ją wegańskim serem. 

Smacznego :)

Zobacz również: Przepis na chińskie pierożki Dim Sum z krewetkami. Pycha!

Polecane wideo

Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku?
Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku? - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 15.05.2021 16:15
Bolognase to jest z mięsem także wypadałoby zmienić nazwę. I przestrzegam przed jedzeniem soi i tofu, poczytajcie i tym
odpowiedz

Polecane dla Ciebie