Większość z nas nie wyobraża sobie dnia bez pysznej, aromatycznej kawy. I choć nie brakuje zwolenników mocnego espresso, kawa z dodatkiem mleka – łagodniejsza i bardziej deserowa w smaku – również wydaje się kusząca. Co zrobić jednak w sytuacji, gdy nasz organizm źle reaguje na biały płyn z powodu uczuleń lub nietolerancji laktozy?
Oto kilka zdrowych zamienników tradycyjnego, krowiego mleka!
Polecamy także: Dodaje energii i sprzyja odchudzaniu. Switchel to napój, dla którego coraz więcej osób rezygnuje z kawy
W sklepach masz ogromny wybór mlek roślinnych. Najpopularniejsze z nich to mleko sojowe, ryżowe oraz migdałowe.
Produkuje się je z ziaren soi. Zawiera wapń, witaminę D i A, ryboflawinę oraz białko, dzięki czemu pod względem wartości odżywczych przypomina mleko krowie. Należy jednak wiedzieć, że dziennie nie powinno się przekraczać spożycia 50 gram soi.
Jest hipoalergiczne. Produkuje się je z ugotowanego ryżu z wodą – przy pomocy specjalnych enzymów skrobia zamieniana jest w cukry.
Ma orzechowy aromat i jest najmniej kaloryczną propozycją spośród wszystkich roślinnych mlek. Jedna porcja to tylko 30 kcal.
Nada kawie cudowny smak kokosa, a przy okazji korzystnie wpłynie na nasze zdrowie i urodę. Jest bogactwem mikroelementów takich jak selen, potas, cynk czy mangan.
Obniża poziom cholesterolu we krwi i jest dobrze tolerowane przez większość osób. Jedynie chorzy na celiakię powinni wybierać napoje z odpowiednim certyfikatem: znakiem przekreślonego kłosa.
Kawa z jajkiem jest popularnym napojem m.in. w Skandynawii i w Azji. Dlaczego mieszkańcy tych rejonów świata dodają do swojej kawy ten składnik i jakie walory ma taki napój? Wszystkiego dowiesz się z tego artykułu: Przepis na udany poranek? Kawa z... surowym jajkiem. To klucz do szczęścia Skandynawów i Azjatów