Niestety truskawki na kolejny rok znikną ze straganów i stoisk, dostępne będą tylko sprowadzane albo ze szklarni, które nie równają się w smaku z prawdziwymi, polskimi. Jako owoce są pyszne same w sobie.
Do zrobienia sałatki z rukoli i truskawek będziemy potrzebować:
- pojemnik rukoli,
- 2 szklanki truskawek,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- kilka listków melisy bądź mięty,
- czarny pieprz, sól,
- szczypta ziół prowansalskich do smaku.
Truskawki i rukolę myjemy pod bieżącą wodą. Zioła wrzucamy do głębokiej salaterki, truskawki kroimy w plasterki i dorzucamy do miski. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, octem balsamicznym, pieprzem i ziołami. Jeśli sos jest dokładnie wymieszany, zalewamy nim składniki w salaterce i lekko mieszamy, tak żeby wszędzie dotarł. Doprawiamy solą do smaku i dekorujemy melisą bądź miętą.
Taki zestaw nadaje się jako słodka przekąska lub jako dodatek do grillowanych mięs.