Aromatyczne brownie z cukinii. Fit przepis od Anny Lewandowskiej

Wodnista cukinia oprócz swoich cennych właściwości dodatkowo nawilży wypiek.
Aromatyczne brownie z cukinii. Fit przepis od Anny Lewandowskiej
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/534943261986669305), Unsplash (Larissa Uemura)
01.05.2021
Wiktoria Sobocińska

Okazuje się, że warzywa coraz lepiej sprawdzają się również w słodkich wypiekach. Niedawno publikowaliśmy pomysł na domowy chlebek z cukinii, a dzisiaj proponujemy łatwy przepis na aromatyczne brownie z tego samego warzywa, w wersji fit prosto od Anny Lewandowskiej. 

Zobacz również: Masz dosyć bananowego chlebka? Poznaj zdrowy przepis na domowy chleb z cukinii

Na pewno smakowałaś już deserów z użyciem czerwonej fasoli, marchewki albo szpinaku, ale czy próbowałaś wykorzystać do tego zieloną cukinię?

Bogata w żelazo, potas oraz magnez wspomaga nasze trawienie, a przy okazji redukuje stres, wzmacnia układ odpornościowy i działa niczym naturalny detoks. Wiedziałaś o tym?

Przepis Anny Lewandowskiej na brownie 

Na blogu healthy plan by Ann trenerka umieściła prosty przepis dla zabieganych na mocno czekoladowe ciasto, ale z użyciem sezonowego, zdrowego warzywa.

Wodnista cukinia oprócz swoich cennych właściwości dodatkowo nawilży wypiek, choć praktycznie nie poczujemy jej smaku. 

Finalnie otrzymamy deser, który zaskoczy naszych gości, a przy okazji zastąpi nam słodkie przekąski.

Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • 250 g cukinii
  • 250 g mąki owsianej
  • 3 jajka
  • 1 duży banan
  • 10 świeżych daktyli
  • 3 łyżki kakao
  • szklanka mrożonych owoców leśnych lub wiśni
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta wanilii
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie: masło z orzechów nerkowca

Jak zrobić brownie z cukinii? 

Pamiętaj, aby na początku namoczyć daktyle przez godzinę w gorącej wodzie.

  1. Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach.
  2. Odsącz wodę papierowym ręcznikiem kuchennym.
  3. Oddziel białka jajek i ubij je na puszystą pianę.
  4. Namoczone daktyle zblenduj razem z bananem
  5. Wsyp do miski suche składniki.
  6. Połącz teraz wszystko razem z żółtkami i dodaj mrożone owoce.
  7. Wyłóż formę papierem do pieczenia.
  8. Przełóż masę do formy i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.

Gotowe!

Gwarantuję, że skradnie ono Wasze żołądki, a jak to się mówi – przez żołądek do serca 🙂

- zapewnia Ania.

Zobacz również: Red velvet brownie: Wyjątkowe ciasto, które podbiło Instagram!

Polecane wideo

Fruity nails to nowy hit Instagrama. Zwariowany motyw będzie królował na paznokciach latem
Fruity nails to nowy hit Instagrama. Zwariowany motyw będzie królował na paznokciach latem - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 1 / 5
gość (Ocena: 1) 01.05.2021 07:45
Robiłam to browni zanim lewa ściągnęła przepis z neta...
odpowiedz

Polecane dla Ciebie