Wiele osób nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez kawy. Mało tego – dla niektórych przygotowanie tego napoju to pierwsza czynność po wstaniu z łóżka. Przekonują, że już sam zapach kawy sprawia, że czują przypływ energii i wreszcie zaczynają budzić się na dobre.
Zobacz również: Dodaj do kawy ten zaskakujący składnik. Podkręci jej smak i obudzi Cię w mgnieniu oka!
Niektórzy piją swoją kawę czarną, bez jakichkolwiek dodatków. Inni wzbogacają jej smak mlekiem, cukrem, śmietanką czy... surowym jajkiem. To żaden żart. Kawa z jajkiem jest popularnym napojem m.in. w Skandynawii i w Azji. Dlaczego mieszkańcy tych rejonów świata dodają do swojej kawy ten składnik i jakie walory ma taki napój?
Wyświetl ten post na Instagramie.
Zacznijmy od kawy z jajkiem w wersji skandynawskiej. Tamtejsza egg coffee polega na połączeniu kawy mielonej z surowym jajkiem (niektórzy dodają jeszcze skorupkę po jajku). Takie wymieszane składniki należy gotować na kuchence na wolnym ogniu. Jajko wchłania wszelkie zanieczyszczenia, jakie mogły znaleźć się w kawie. W efekcie napój jest czysty i klarowny.
Co więcej, dodanie do kawy surowego jajka poprawia jej smak, “pochłaniając” gorycz oraz kwaskowatość.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Historia skandynawskiej egg coffee sięga początków XIX wieku, gdy mieszkańcy tych regionów masowo emigrowali do Ameryki. W tych czasach kawa była wyjątkowo droga, więc jej zmielone ziarna były wielokrotnie wykorzystywane, co w oczywisty sposób negatywnie przekładało się na jej jakość i smak. Jako że zaawansowane metody filtrowania nie były jeszcze znane, do kawy dodawano substancje bogate w białko, właśnie takie jak jajka, skórki ryb czy poroże. Dzięki swoim właściwościom te składniki skutecznie filtrowały zanieczyszczenia.
Egg coffee jest znana również mieszkańcom Azji, zwłaszcza Wietnamu. Tamtejsza cà phê trung różni się jednak od napoju uwielbianego przez Skandynawów. Przygotowuje się ją z dodatkiem samych żółtek, cukru i mleka skondensowanego. Żółtka ubija się z mlekiem na gęstą i puszystą piankę, którą następnie umieszcza na wierzchu kawy. Taki napój często serwuje się w naczyniach z gorącą wodą albo umieszcza na specjalnych podgrzewaczach.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Kawa z jajkiem jest popularna zwłaszcza w Hanoi, stolicy Wietnamu. Legenda głosi, że ten napój powstał w roku 1946, gdy mieszkańcy cierpieli na niedobór mleka. Podobno barman o nazwisku Giang wpadł na pomysł zastąpienia tego składnika ubitymi żółtkami. Cà phê trung do dziś jest przysmakiem w wielu kawiarniach w Hanoi.
Piliście kiedyś kawę z dodatkiem jajek? Który z tych przepisów bardziej do was przemawia?
Zobacz również: Wygląda jak z drogiej kawiarni, a zrobisz ją w domu. Przepis na whipped coffee, hit TikToka