Red velvet brownie: Wyjątkowe ciasto, które podbiło Instagram!

W tej czerwonej wersji sprawdzi się na romantycznej randce.
Red velvet brownie: Wyjątkowe ciasto, które podbiło Instagram!
fot. Unsplash (Ella Olsson, @honeyyanibel)
23.04.2021
Wiktoria Sobocińska

Każdy wielbiciel czekolady z pewnością kocha też rozpływające się w ustach brownie. Częstym dodatkiem do tego amerykańskiego ciasta są orzechy, ale zdążyło już ewoluować w tyle różnych wersji, że dzisiaj można przebierać w nich do woli. 

Zobacz również: Przepis na śmietankowe ciasto cappuccino z wiórkami kokosowymi. Pyszności!

Prawdziwą kopalnię przepisów i inspiracji stanowią dzisiaj Instagram czy TikTok. To właśnie tam hitem stał się wyjątkowy przepis na Red velvet brownie, czyli romantyczną, czerwoną wersję klasycznego ciasta z czekoladą. Jest tak fotogeniczne, że zaczęło coraz częściej pojawiać się na kulinarnych profilach i nie tylko.

Wcale nie jest trudne do przygotowania. Spróbujesz?

Red velvet brownie: przepis

Niezwykłe ciasto o intrygującej nazwie Red velvet brownie piecze się przy użyciu czerwonego barwnika (choć ten zabieg jest oczywiście opcjonalny, ale efekt końcowy zachwyca, więc warto!) oraz z dodatkiem serka mascarpone bądź twarogu.

Deser jest intensywnie czekoladowy, a przy okazji ma delikatny posmak sernika. Świetnie sprawdzi się na romantycznej randce czy wspólnej rocznicy. 

Czego będziesz potrzebować?

Składniki (ciasto):

  • 200 g mąki,
  • duże jajko i jedno żółtko,
  • 170 g masła,
  • 90 g białej czekolady,
  • 260 g cukru pudru,
  • 10 g kakao,
  • czerwony barwnik spożywczy,
  • sok z cytryny (pół łyżeczki),
  • aromat waniliowy (łyżeczka).

Składniki na lukier:

  • 225 g serka mascarpone,
  • 115 g masła,
  • 500 g cukru pudru,
  • aromat waniliowy (łyżeczka).

Jak zrobić Red velvet brownie?

  1. Roztop masło w rondelku i przelej je do większego garnka, po czym zmiksuj z cukrem pudrem. 
  2. Dodaj jajko i żółtko i ponownie zmiksuj.
  3. Teraz dolej waniliowy aromat oraz czerwony barwnik i znowu zmiksuj.
  4. Następnie dosyp do masy przesianą przez sitko mąkę z kakao i wymieszaj dokładnie.
  5. Dodaj pół łyżeczki soku z cytryny i rozmieszaj.
  6. Na koniec wrzuć białą czekoladę pokrojoną w drobne kostki i połącz wszystkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni
  8. Teraz czas na lukier. Wrzuć do miski posiekane masło, dodaj serek mascarpone i zmiksuj wszystko razem. 
  9. Następnie dodaj waniliowy aromat z cukrem pudrem. Znów zmiksuj. 
  10. Po wyjęciu brownie z piekarnika odstaw je, aż ostygnie. 
  11. Gotowym lukrem polej ostudzone ciasto. I gotowe!

Smacznego :)

Poniżej szczegółowy filmik, jak wykonać przepis krok po kroku. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Fitwaffle Kitchen (@fitwafflekitchen)

Zobacz również: Francuskie smaki: Pizza waniliowa z malinami, truskawkami i mascarpone. Pycha! ♥

Polecane wideo

Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW
Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
m (Ocena: 5) 23.04.2021 10:44
Ciasto typu słodki zakalec .
odpowiedz

Polecane dla Ciebie