Błyskawiczny przepis na masło czekoladowe. To jeszcze lepsze niż nutella!

Doskonale zaspokaja apetyt na coś słodkiego. Sprawdzi się na tostach, rogalikach, naleśnikach i gofrach. Mniam!
Błyskawiczny przepis na masło czekoladowe. To jeszcze lepsze niż nutella!
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/303007881178224117, pl.pinterest.com/pin/337207090853312486)
19.04.2021
Wiktoria Sobocińska

Nie da się ukryć, że czekolada to prawdziwa królowa pośród wszystkich deserów. Można wymienić mnóstwo pomysłów na słodkie przekąski właśnie z czekoladą w roli głównej. Nie dość, że jest przepyszna i natychmiast poprawia humor, to należy do jednych ze zdrowszych słodkości. 

Zobacz również: Tosty z czekoladkami Kinder. Ten prosty przepis z TikToka stanie się Twoją nową obsesją

Czekolada jest doskonałym źródłem takich składników jak niacyna, felytolamina czy flawonoidy, a także zawiera mnóstwo magnezu i żelaza. Choć najzdrowsza jest w formie gorzkiej, to w tym przepisie możesz użyć jej kostek w dowolnym kolorze. To zajmie zaledwie 5 minut!

Jak zrobić domowe masło czekoladowe?

Masło czekoladowe wyśmienicie zaspokaja apetyt na coś słodkiego, a do tego ma mnóstwo cennych składników. Jest o wiele zdrowsze niż klasyczne masło, a przy tym mniej czasochłonne niż masło orzechowe. Poza tym to lżejsza alternatywa dla tych, którzy nieszczególnie za nim przepadają. 

Takie smaczne smarowidło sprawdzi się, gdy masz ochotę na słodkie śniadanie np. naleśniki, tosty, rogaliki albo gofry. Czego będziesz potrzebować?

Składniki:

  • ½ szklanki masła w temperaturze pokojowej (bez soli)
  • ½ szklanki pokruszonych kawałków czekolady
  • łyżka kakao w proszku
  • szczypta soli

Masło z czekolady: prosty przepis

Czekoladowe masło możesz przygotować błyskawicznie i od razu zajadać je z kanapką.

W przeciwieństwie do gotowych produktów na sklepowych półkach, jak np. Nutella, będzie pozbawione szkodliwych składników typu rafinowany cukier. Jakość składników zweryfikujesz sama podczas przygotowania. Jak to zrobić?

  1. W niewielkim rondelku rozpuść pokruszone kawałki czekolady.
  2. Następnie ubij masło oraz kakao razem z roztopioną czekoladą i szczyptą soli przy pomocy miksera przez około minutę.
  3. Gotowe masło czekoladowe podawaj w temperaturze pokojowej rozsmarowane na tostach lub francuskich rogalikach.
  4. Możesz umieścić masę w ozdobnym słoiku i przechować na później.

I gotowe! Prawda, że szybko?

Jeśli chcesz nadać bardziej ostrego posmaku, możesz dorzucić do masy imbir, cynamon albo pieprz cayenne, który dodatkowo korzystnie wpłynie na procesy metaboliczne.

Smacznego :)

Zobacz również: Domowa nutella bez cukru. Smakuje tak samo pysznie jak oryginał!

Polecane wideo

Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku?
Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie