Kawa na patyku, czyli orzeźwienie i deser w jednym. Latem będziemy zaczynać dzień właśnie od niej

I jeszcze ta śmietankowa końcówka... Mniam!
Kawa na patyku, czyli orzeźwienie i deser w jednym. Latem będziemy zaczynać dzień właśnie od niej
Fot. Instagram.com (@veganorigo/@mrbean_coldbrew)
18.04.2021

Dla wielu osób picie gorących napojów latem w ogóle nie wchodzi w grę. I chociaż niektórzy wychodzą z założenia, że na upał najlepsza jest herbata albo inne napoje na gorąco, większość z nas szuka ochłody i orzeźwienia wybierając drinki w wersji schłodzonej, a najlepiej z lodem. 

Zobacz również: Coffee tonic. Ten napój jednocześnie Cię ochłodzi i doda Ci energii

Osoby, które nie wyobrażają sobie dnia bez kawy latem często decydują się na nią w wersji mrożonej, albo z dodatkiem lodów. A gdyby tak połączyć te dwie opcje? Wówczas powstaje wyjątkowe orzeźwienie i deser w jednym. Poznajcie prosty i pyszny przepis na iced coffee popsicles, czyli kawę na patyku. 

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Emma's Lieblingsstücke (@emmaslieblingsstuecke)

Iced coffee popsicles. Przepis na lody kawowe na patyku 

Przepis na kawę na patyku to pomysł blogerki kulinarnej Susan Lightfoot Moran, autorki strony The View from Great Island. Jest banalnie prosty, ale niezbędne będzie zaopatrzenie się w foremkę do lodów, drewniane patyczki oraz folię aluminiową. 

Składniki: 

  • 2 kubki mocnej kawy 
  • ½ lub ¾ szklanki śmietanki, w zależności od preferencji smakowych 
  • cukier, w zależności od preferencji smakowych 

Sposób przygotowania: 

  1. Wlej do naczynia 1/3 śmietanki i dodaj do niej cukier. Mieszaj do połączenia się składników. 
  2. Wlej śmietankę z rozpuszczonym cukrem do foremek do wysokości ok. 1,5 cm. 
  3. Wstaw foremki do zamrażarki na ok. godzinę, tak aby śmietanka całkowicie stwardniała. 
  4. Wymieszaj kawę, resztę śmietanki i cukier aż do momentu jego rozpuszczenia. Odstaw do lodówki do całkowitego wystudzenia. 
  5. Ostudzoną kawę delikatnie wlej do foremek wyjętych z zamrażarki. 
  6. Przykryj foremkę folią aluminiową i włóż drewniane patyczki. Włóż do zamrażarki na kilka godzin. 
 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Anamika 🌿 Recipe Developer (@veggiewok)

Aby wyjąć lody z foremki napełnij zlew gorącą wodą i zanurz w niej foremkę na ok. 15-30 sekund. Tak przygotowana kawa na patyku nadaje się spożycia przez tydzień. 

Wypróbujecie ten przepis? 

Zobacz również: Przepis na PIZZĘ, od której się chudnie. Jest pyszna i ma mało kalorii

Polecane wideo

Na Netflixie gra ortodoksyjnego Żyda, a na co dzień wygląda TAK. Ten izraelski aktor zawróci Wam w głowie
Na Netflixie gra ortodoksyjnego Żyda, a na co dzień wygląda TAK. Ten izraelski aktor zawróci Wam w głowie - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie