Niektóre przepisy wydają się naprawdę dziwaczne. Wystarczy wspomnieć chociażby o pizzy z kalafiora lub z twarogu, albo o cieście, które do złudzenia przypomina żółty ser z dziurami, a w rzeczywistości jest pysznym sernikiem. Podczas gdy na widok takich przepisów jedni w zdumieniu unoszą brwi, inni ochoczo zabierają się za ich odtwarzanie.
Zobacz również: Ser z dziurami? Nie - to najprawdziwszy sernik. Ciasto Tom & Jerry robi furorę w Internecie!
Jednak trend kulinarny, o którym przeczytacie poniżej ma szanse wzbudzić jeszcze więcej kontrowersji. Bo czy woda może stać się daniem? Zdaniem niektórych - jak najbardziej. Wszystko za sprawą przepisu na wodę smażoną na głębokim oleju. Brzmi jak żart? Okazuje się, że ten trend ma naprawdę wielu wielbicieli.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Woda smażona na głębokim oleju wcale nie jest wymysłem roku 2021. Ten przepis został opracowany już 5 lat temu przez YouTubera i szefa kuchni Jonathana Marcusa. Jednak dopiero ostatnio ta receptura zyskała drugie życie i obecnie cieszy się coraz większą popularnością.
Jak przyrządzić takie danie z wody? Niezbędnym składnikiem jest tu substancja chemiczna zwana alginianem wapnia, właściwościami przypominająca żelatynę. To właśnie dzięki niej woda zostaje zamknięta w płynnej membranie. W roku 2016 Marcus obtoczył tak przygotowanych 12 kropli wody w mące, jajku i panierce, a następnie usmażył je na oleju. Miało to miejsce w ramach wydarzenia o osobliwej nazwie “The San Francisco Stupid Sh** Nobody Needs And Terrible Ideas Hackathon”.
Zapomniany przepis zyskał drugie życie w grudniu 2020 za sprawą Jamesa Orgilla, YouTubera prowadzącego kanał o nazwie The Action Lab, gdy mężczyzna postanowił odtworzyć tę dziwaczną recepturę. Wkrótce potem w jego ślady postanowili pójść kolejni internauci.
Mimo że przepis na wodę smażoną na głębokim oleju cieszy się rosnącą popularnością YouTuberzy, którzy rozsławili go w ostatnim czasie przestrzegają, aby nie próbować odtworzyć go we własnej kuchni. To dlatego, że taki eksperyment może okazać się bardzo niebezpieczny. Jak powszechnie wiadomo, woda i olej nie łączą się ze sobą, a zatem jeśli wodna globulka pęknie gorący olej może rozprysnąć się na wszystkie strony, powodując groźne oparzenia.
Co więcej - ci, którzy już wypróbowali ten przepis wyrazili rozczarowanie. Okazuje się, że woda smażona na głębokim oleju wcale nie zachwyca smakiem.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Co sądzicie o takim przepisie na wodę smażoną na głębokim oleju?
Zobacz również: Zapomnij o cytrynie i imbirze. Woda z cynamonem to najlepszy trik na odchudzanie