Masz dosyć bananowego chlebka? Poznaj zdrowy przepis na domowy chleb z cukinii

Zastrzyk witamin, minerałów i fitoskładników. Pycha!
Masz dosyć bananowego chlebka? Poznaj zdrowy przepis na domowy chleb z cukinii
fot. Instagram (instagram.com/the_rasa_life), Pinterest (pl.pinterest.com/pin/1055599899705658)
04.04.2021

W czasie pandemii chcemy szczególnie zadbać o swoje zdrowie i odporność, a jak wiadomo dieta ma na to ogromny wpływ. Pieczywo wcale nie musi być takie złe, jeśli upieczemy je w domowych warunkach i świadomie wykorzystamy w tym celu zdrowe składniki.

Czas spędzony w domu to doskonały moment na kulinarne eksperymenty. Jeśli znudziło Ci się już pieczenie prostego, bananowego chlebka, mamy przepis na zieloną alternatywę. 

Zobacz również: Zielony chlebek szpinakowy. Wiosenny hit na Twoim stole wielkanocnym

Przepis na domowy chleb z cukinią

Niezwykłym przepisem na domowy chlebek cukiniowy podzieliła się trenerka żywieniowa, Mia Rigden. Na swoim Instagramie tę recepturę dedykowała samej Britney Spears. 

Nic dziwnego, ponieważ cukinia od dawna jest uznawana za skarbnicę witamin A, C, K czy B1 i minerałów. Zawiera również duże ilości potasu, żelaza i magnezu.

Dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu nie podjadamy między posiłkami. Przy tym wszystkim jest niesamowicie lekkostrawna, niskokaloryczna i działa jak naturalny detoks

Czy te argumenty wystarczyły, aby przekonać Cię do tego pysznego eksperymentu?

Zobacz, co będzie Ci potrzebne.

Składniki:

  • dwie filiżanki startej cukinii,
  • dwa jajka,
  • ćwierć szklanki miodu,
  • 2/3 szklanki oliwy,
  • dwie szklanki mąki (zwykłej lub bezglutenowej),
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru kokosowego,
  • opcjonalnie: 3/4 szklanki rodzynek,
  • przyprawy: mielony cynamon, gałka muszkatołowa, sól.

Jak zrobić chlebek z cukinii? 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż 20-centymetrową foremkę papierem do pieczenia.
  2. W średniej wielkości misce połącz cukinię, jajka, miód, oliwę z oliwek i ekstrakt waniliowy.
  3. W osobnej misce wymieszaj mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową i sól.
  4. Wsyp suche składniki do składników mokrych, dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj całość.
  5. Wlej ciasto do wyłożonej papierem formy i posyp cukrem kokosowym.
  6. Piecz przez 40 - 45 minut, aż ciasto się zarumieni

I gotowe!

Możesz dowolnie modyfikować ten przepis, dodając do niego swoje ulubione bakalie, owoce czy nawet startą czekoladę. 

Mia podpowiada, że z takich cukiniowych kromek uwielbia robić tosty i przekładać je masłem migdałowym.

Poniżej filmik prezentujący cały proces:

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez MIA RIGDEN, MS, CNS (@the_rasa_life)

Zobacz również: Domowy chlebek z jogurtową skórką. Chrupiący i delikatny - zakochasz się w tym smaku!

Polecane wideo

Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku?
Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie