Świąteczne wypieki z E.Wedel: Dwukolorowa babka z polewą kakaową

Odkryj przepis na czekoladową babkę wielkanocną!
Świąteczne wypieki z E.Wedel: Dwukolorowa babka z polewą kakaową
Fot. E.Wedel
30.03.2021

W tym roku E.Wedel świętuję słodki jubileusz – 170. urodziny. Z tej okazji, marka przygotowała wyjątkowe przepisy na czekoladowe desery inspirowane książką kulinarną z lat 30. ubiegłego wieku - E.K. „Wedlowska czekolada: 33 przepisy”. Poznaj tradycyjne receptury w nowym wydaniu i zaskocz bliskich świątecznymi wypiekami z Wedlem.

Przepis - Dwukolorowa babka z polewą kakaową

SKŁADNIKI:
• 250 g miękkiego masła
• 275 g cukru
• 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
• 3 jajka
• 340 g mąki pszennej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 180 ml mleka

Produkty E.Wedel:
• 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
• 50 g Czekolady Białej
• 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%

Lukier:
• 300 g cukru pudru
• 4 łyżki wrzącej wody

Produkty E.Wedel:
• 40 g Kakao Ciemnego z Ghany

PRZYGOTWANIE:

1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.

2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.

3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.

4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.

5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.

6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.

7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.

8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.

9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.

10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.

Warto wiedzieć!

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

Więcej przepisów na czekoladowe desery przygotowane z okazji 170-lecia marki E.Wedel znajdziesz pod linkiem: www.wkuchnizwedlem.wedel.pl/desery170lat/

 

One zmieniają świat - portrety inspirujących kobiet
One zmieniają świat - portrety inspirujących kobiet - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 08.04.2021 11:44
U mnie to mama piekła babki, makowce i mazurki na święta. Ja nie mam do tego głowy. Nawet jak są moje urodziny to tort zamawiam z poczty kwiatowej, sama się nie podejmuje pieczenia. Sto razy wolę gotowanie.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie