Kto powiedział, że świąteczny pasztet musi być zrobiony z mięsa? Zwolenników ruchu wegetariańskiego przybywa, więc na pewno ktoś taki pojawi się przy wielkanocnym stole.
A nawet jeśli nie, to wszyscy koniecznie muszą spróbować tego przepysznego i lekkiego pasztetu zrobionego z ciecierzycy i bakalii.
Wykonanie jest bajecznie proste, a jego krucha i delikatna konsystencja to raj dla podniebienia. Nie zapomnij tylko o namoczeniu cieciorki!
Zobacz również: Zielony chlebek szpinakowy. Wiosenny hit na Twoim stole wielkanocnym
Wege Wielkanoc: pasztet z cieciorki
Do przygotowania pasztetu w nowoczesnym wydaniu będziesz potrzebowała miksera bądź blendera oraz keksówki. Jeśli nie masz czasu, aby namoczyć ciecierzycę wcześniej, możesz skorzystać z opcji w puszce, ale jej smak może znacznie się różnić.
Poniższy przepis zaproponowała Daria Ładocha dla Kuchni Lidla. Jest łatwy w przygotowaniu i łącznie z pieczeniem zajmie Ci niecałe półtorej godziny. No to do dzieła!
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g suszonych moreli
- 3 łyżki suszonej żurawiny
- 70 g płatków owsianych
- cebula
- marchewka
- 2 jajka
- orzechy włoskie (2 łyżki)
- olej kokosowy
- przyprawy: kmin rzymski, curry, imbir, cynamon (pół łyżeczki), sól i pieprz.
Jak zrobić pasztet z ciecierzycy?
- Jeśli korzystasz z suchej cieciorki, pamiętaj, aby najpierw namoczyć ją w wodzie przez 12 godzin. Najlepiej zrób to po prostu dzień wcześniej.
- Po tym czasie przepłucz ją na sitku i zagotuj, dopóki nie stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodaj soli. Odstaw, aż ostygnie.
- Drobno posiekaj marchewkę i cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym.
- Na patelnię dodaj przyprawy: imbir, kmin, curry oraz cynamon. Wszystko razem duś i podlewaj wodą przez około 10 minut, a potem odłóż do wystygnięcia.
- Zmiel lub rozbij w moździerzu orzechy włoskie, które posłużą za wierzchnią warstwę naszego wege pasztetu.
- Keksówkę natrzyj olejem kokosowym i wysyp rozdrobnionymi orzechami.
- Przestudzone warzywa połącz z cieciorką oraz płatkami owsianymi przy pomocy blendera.
- Dodaj do masy jajka i ponownie zmiksuj.
- Morele pokrój w paski i dodaj do środka razem z suszoną żurawiną.
- Wymieszaj wszystko, opcjonalnie dodaj sól i pieprz wedle uznania.
- Przełóż całość do przygotowanej keksówki i wyrównaj, a później umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na godzinę.
- Po tym czasie wyciągnij pasztet z formy dopiero, kiedy ostygnie.
Na wierzchu możesz udekorować pasztet z ciecierzycy przy pomocy pozostałych bakalii i suszonych owoców. Jest pyszny, lekki i co najważniejsze - wegetariański! Na pewno znajdzie swoich zwolenników na Wielkanoc.
Smacznego :)
Poniżej całe nagranie:
Zobacz również: Fit pizza na spodzie z... kalafiora. Klasyczny smakołyk w wersji wege