Wege pasztet z cieciorki na Wielkanoc. Genialny przepis według Darii Ładochy

W tym roku postaw na nowoczesne Święta. Mniam!
Wege pasztet z cieciorki na Wielkanoc. Genialny przepis według Darii Ładochy
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/431712314283692757, pl.pinterest.com/pin/25192079152535953)
25.03.2021

Kto powiedział, że świąteczny pasztet musi być zrobiony z mięsa? Zwolenników ruchu wegetariańskiego przybywa, więc na pewno ktoś taki pojawi się przy wielkanocnym stole.

A nawet jeśli nie, to wszyscy koniecznie muszą spróbować tego przepysznego i lekkiego pasztetu zrobionego z ciecierzycy i bakalii.

Wykonanie jest bajecznie proste, a jego krucha i delikatna konsystencja to raj dla podniebienia. Nie zapomnij tylko o namoczeniu cieciorki! 

Zobacz również: Zielony chlebek szpinakowy. Wiosenny hit na Twoim stole wielkanocnym

Wege Wielkanoc: pasztet z cieciorki

Do przygotowania pasztetu w nowoczesnym wydaniu będziesz potrzebowała miksera bądź blendera oraz keksówki. Jeśli nie masz czasu, aby namoczyć ciecierzycę wcześniej, możesz skorzystać z opcji w puszce, ale jej smak może znacznie się różnić.

Poniższy przepis zaproponowała Daria Ładocha dla Kuchni Lidla. Jest łatwy w przygotowaniu i łącznie z pieczeniem zajmie Ci niecałe półtorej godziny. No to do dzieła!

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g suszonych moreli 
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 70 g płatków owsianych
  • cebula
  • marchewka
  • 2 jajka
  • orzechy włoskie (2 łyżki)
  • olej kokosowy
  • przyprawy: kmin rzymski, curry, imbir, cynamon (pół łyżeczki), sól i pieprz.

Jak zrobić pasztet z ciecierzycy?

  1. Jeśli korzystasz z suchej cieciorki, pamiętaj, aby najpierw namoczyć ją w wodzie przez 12 godzin. Najlepiej zrób to po prostu dzień wcześniej.
  2. Po tym czasie przepłucz ją na sitku i zagotuj, dopóki nie stanie się miękka. Pod koniec gotowania dodaj soli. Odstaw, aż ostygnie. 
  3. Drobno posiekaj marchewkę i cebulę i podsmaż na rozgrzanym oleju kokosowym. 
  4. Na patelnię dodaj przyprawy: imbir, kmin, curry oraz cynamon. Wszystko razem duś i podlewaj wodą przez około 10 minut, a potem odłóż do wystygnięcia. 
  5. Zmiel lub rozbij w moździerzu orzechy włoskie, które posłużą za wierzchnią warstwę naszego wege pasztetu. 
  6. Keksówkę natrzyj olejem kokosowym i wysyp rozdrobnionymi orzechami. 
  7. Przestudzone warzywa połącz z cieciorką oraz płatkami owsianymi przy pomocy blendera.
  8. Dodaj do masy jajka i ponownie zmiksuj. 
  9. Morele pokrój w paski i dodaj do środka razem z suszoną żurawiną
  10. Wymieszaj wszystko, opcjonalnie dodaj sól i pieprz wedle uznania. 
  11. Przełóż całość do przygotowanej keksówki i wyrównaj, a później umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na godzinę
  12. Po tym czasie wyciągnij pasztet z formy dopiero, kiedy ostygnie. 

Na wierzchu możesz udekorować pasztet z ciecierzycy przy pomocy pozostałych bakalii i suszonych owoców. Jest pyszny, lekki i co najważniejsze - wegetariański! Na pewno znajdzie swoich zwolenników na Wielkanoc.
Smacznego :)

Poniżej całe nagranie:

Zobacz również: Fit pizza na spodzie z... kalafiora. Klasyczny smakołyk w wersji wege

Polecane wideo

10 zwariowanych ciążowych zwyczajów z różnych zakątków świata
10 zwariowanych ciążowych zwyczajów z różnych zakątków świata - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie