Budyń jaglany z masłem orzechowym. Lekkostrawna bomba energetyczna z samego rana

Wzmocni naszą odporność i zadba o kondycję włosów, skóry i paznokci. Mniam!
Budyń jaglany z masłem orzechowym. Lekkostrawna bomba energetyczna z samego rana
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/96405248262536525, pl.pinterest.com/pin/392868767481093104)
26.03.2021
Wiktoria Sobocińska

Odkąd owocowe wariacje z owsianką w roli głównej stały się hitem wśród śniadań, możemy znaleźć przeróżne wersje przepisów na ten prosty i zdrowy posiłek. Jedną z nich jest budyń jaglany, będący nowoczesnym wcieleniem klasycznej jaglanki, czyli kaszy jaglanej z dodatkami. 

Zobacz również: To śniadanie jest hitem - czym jest smoothie bowl?

Tego typu śniadanie jest niezwykle sycące, a przy tym lekkostrawne i pożywne. Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych pozycji w kuchni, która doskonale zadba o naszą odporność, a przepyszne masło orzechowe doda energii na cały dzień. W budyniu jaglanym znajdziemy bogactwo witamin E i B, które odpowiadają kolejno za koncentrację, system nerwowy, ale też kondycję włosów, skóry czy paznokci. 

Przepis na zdrowe śniadanie: budyń jaglany z masłem orzechowym

Można powiedzieć, że budyń jaglany to danie stworzone dla dzieci, ze względu na swoją delikatną konsystencję przypominającą owocowy mus. Aby wzmocnić wartości odżywcze posiłku, możesz dodać do niego dowolne owoce np. banany, a także ulubione masło orzechowe.

My proponujemy wersję z odrobiną miodu, najlepiej prosto z zaufanej pasieki. Dobroczynne działanie budyniu wzmocnimy dodając do niego roślinnego mleka - migdałowego, sojowego, owsianego, kokosowego, bądź ryżowego

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej (1 torebka)
  • 3 szklanki mleka roślinnego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • banan
  • łyżka miodu

Jak zrobić budyń jaglany z masłem orzechowym?

  1. Przesyp kaszę jaglaną do sitka i przepłucz wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki.
  2. Następnie przełóż do rondelka i dolej 2.5 szklanki mleka roślinnego.
  3. Zagotuj i poczekaj, aż kasza wchłonie całe mleko. 
  4. Po ostudzeniu kaszy dodaj do niej banana i resztę mleka, po czym zblenduj na gładki mus.
  5. Masę przełóż do pucharków lub ulubionej miseczki i udekoruj owocami, masłem orzechowym, ulubionymi bakaliami, a na koniec miodem

Podoba Ci się taka wersja? A może chcesz stworzyć własną? Powyższy przepis powinien wystarczyć na cztery pucharki budyniu jaglanego. 

Życzymy smacznego!

Zobacz również: Jak zrobić zapiekane płatki owsiane? Internauci zwariowali na punkcie tego śniadania!

Polecane wideo

Czarna wanna, wielki basen, rośliny na suficie. Zobacz, jak mieszkają Zofia Zborowska i Andrzej Wrona
Czarna wanna, wielki basen, rośliny na suficie. Zobacz, jak mieszkają Zofia Zborowska i Andrzej Wrona - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie