Zielony chlebek szpinakowy. Wiosenny hit na Twoim stole wielkanocnym

Doskonale miękki w środku, na zewnątrz zachwyca chrupiącą skórką. Mniam!
Zielony chlebek szpinakowy. Wiosenny hit na Twoim stole wielkanocnym
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/44543483803636249), Unsplash (Leigh Skomal)
21.03.2021

Zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na to, czym w tym roku zaskoczyć rodzinę, to zostawiamy tutaj świeży i łatwy przepis na niezwykły wypiek, czyli szpinakowy chleb. W środku jest doskonale miękki, a na zewnątrz zachwyca chrupiącą skórką. Skusisz się?

Zobacz również: Pięć pysznych smarowideł na chleb, które zrobisz w 10 minut

Przepis na zielony chlebek ze szpinakiem

Aby upiec wiosenny chlebek szpinakowy, będziesz potrzebować...

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej do wypieku chleba (+ mąka do podsypania),
  • 200 g szpinaku,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oliwy,
  • ¾ szklanki ciepłej wody,
  • pół łyżeczki cukru,
  • łyżka soli i opcjonalnie: pestki słonecznika, dyni lub siemię lniane.

Jak zrobić domowy chleb szpinakowy?

  1. Na początek rozgrzej patelnię i zacznij na niej dusić przez kilka minut liście szpinaku z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, aż zwiędną.
  2. Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier, sól, łyżkę mąki i zalej ciepłą wodą. Pomieszaj i odstaw na kwadrans.
  3. Następnie weź dużą miskę i wymieszaj w niej mąkę, przestudzony szpinak, zaczyn drożdżowy i oliwę. To też moment, kiedy możesz dorzucić ulubione nasiona
  4. Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut, a jeżeli będzie za suche, sukcesywnie dolewaj wody.
  5. Gdy masa stanie się już luźna i elastyczna, odstaw ją na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosła.
  6. Posyp blat mąką i jeszcze raz zagnieć ciasto. Możesz uformować z niego okrągły bochenek lub rozdzielić do keksówek. 
  7. Aby uzyskać chrupiącą skórkę, na wierzch ciasta zetrzyj żółty ser.
  8. Szpinakowy chlebek umieść na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 35 minut
  9. Wyjmij i ostudź przed pokrojeniem. 

Smacznego!

Zobacz również: Fit pizza na spodzie z... kalafiora. Klasyczny smakołyk w wersji wege

Polecane wideo

Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku?
Znaki zodiaku a śniadanie. Co powinnaś jeść o poranku? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie