Zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu na to, czym w tym roku zaskoczyć rodzinę, to zostawiamy tutaj świeży i łatwy przepis na niezwykły wypiek, czyli szpinakowy chleb. W środku jest doskonale miękki, a na zewnątrz zachwyca chrupiącą skórką. Skusisz się?
Zobacz również: Pięć pysznych smarowideł na chleb, które zrobisz w 10 minut
Przepis na zielony chlebek ze szpinakiem
Aby upiec wiosenny chlebek szpinakowy, będziesz potrzebować...
Składniki:
- 500 g mąki pszennej do wypieku chleba (+ mąka do podsypania),
- 200 g szpinaku,
- 25 g świeżych drożdży,
- 100 g sera żółtego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- ¾ szklanki ciepłej wody,
- pół łyżeczki cukru,
- łyżka soli i opcjonalnie: pestki słonecznika, dyni lub siemię lniane.
Jak zrobić domowy chleb szpinakowy?
- Na początek rozgrzej patelnię i zacznij na niej dusić przez kilka minut liście szpinaku z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, aż zwiędną.
- Do miseczki pokrusz drożdże, dodaj cukier, sól, łyżkę mąki i zalej ciepłą wodą. Pomieszaj i odstaw na kwadrans.
- Następnie weź dużą miskę i wymieszaj w niej mąkę, przestudzony szpinak, zaczyn drożdżowy i oliwę. To też moment, kiedy możesz dorzucić ulubione nasiona.
- Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut, a jeżeli będzie za suche, sukcesywnie dolewaj wody.
- Gdy masa stanie się już luźna i elastyczna, odstaw ją na godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosła.
- Posyp blat mąką i jeszcze raz zagnieć ciasto. Możesz uformować z niego okrągły bochenek lub rozdzielić do keksówek.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę, na wierzch ciasta zetrzyj żółty ser.
- Szpinakowy chlebek umieść na 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Potem zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez około 35 minut.
- Wyjmij i ostudź przed pokrojeniem.
Smacznego!
Zobacz również: Fit pizza na spodzie z... kalafiora. Klasyczny smakołyk w wersji wege