Domowa izolacja sprawia, że mamy coraz więcej pomysłów kulinarnych. Na pewno zastanawiałaś się, czy wrócić do domowych wypieków, nie tylko w kontekście ciast, ale również pieczywa!
Pewnie wydaje Ci się, że to skomplikowane, albo, że trzeba dysponować jakimś specjalnym sprzętem. Otóż przedstawiamy przepis na przepyszny chlebek jogurtowy, który spokojnie wykonasz sama w domu. Z każdym kolejnym razem wypiek na pewno będzie coraz lepszy. Jak się za to zabrać?
Zobacz również: Japoński serniczek sufletowy z trzech składników. Bajecznie pyszny i puszysty!
Domowy chleb z jogurtową skórką: przepis
Kiedy już raz urozmaicisz stół tą smaczną alternatywą, na pewno będziesz wracać do tego przepisu.
Składniki:
- mąka pszenna chlebowa 300 g (+ mąka do podsypania),
- mąka żytnia razowa 250 g,
- 100 g tłustego jogurtu,
- 10 g świeżych drożdży,
- ocet jabłkowy (dwie łyżki),
- 1 łyżka słodu piekarniczego,
- przyprawy: dwie łyżeczki soli i łyżeczka cukru,
- oliwa (dwie łyżki),
- 250 ml wody.
Niektórzy wyręczają się Thermomixem, ale my proponujemy zrobić chlebek samodzielnie. Satysfakcja gwarantowana!
Jak upiec chleb jogurtowy?
- Na początku pokrusz drożdże do niedużego naczynia i przygotuj rozczyn.
- Dodaj łyżkę mąki, cukier oraz szczyptę soli i zalej wszystko ciepłą, przegotowaną wodą. Odstaw na kwadrans.
- Następnie zabieramy się za ciasto. Do sporej miski wsyp mąkę pszenną razem z razową i dodaj rozczyn, a potem kolejno słód piekarniczy, jogurt, ocet jabłkowy i dwie łyżeczki soli.
- Wyrabiaj ciasto ręcznie kilkanaście minut, a po zagnieceniu odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Sprawdź po upływie około godziny, czy masa ma już podwójną objętość.
- Naszykuj naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia, w której umieścisz powstałe ciasto i wysmaruj ją oliwą.
- Posyp blat mąką i po raz kolejny zagniataj masę. Jeśli już nie klei się do rąk, uformuj z niej bochenek o objętości gotowego naczynia. Włóż go do środka, posyp mąką i natnij z wierzchu.
- Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i umieść w nim chlebek na godzinę.
- Przez ostatnie 15 minut podnieś temperaturę do 220 stopni, wtedy skórka będzie przypieczona.
Gdy Twój wypiek ostygnie, możesz już delektować się chrupiącą skórką.
Smacznego!
Zobacz również: Jak zrobić zapiekane płatki owsiane? Internauci zwariowali na punkcie tego śniadania!