Domowy chlebek z jogurtową skórką. Chrupiący i delikatny - zakochasz się w tym smaku!

Kiedy już raz urozmaicisz stół tą smaczną alternatywą, na pewno będziesz wracać do tego przepisu.
Domowy chlebek z jogurtową skórką. Chrupiący i delikatny - zakochasz się w tym smaku!
fot. Unsplash (Monika Grabkowska)
17.03.2021
Wiktoria Sobocińska

Domowa izolacja sprawia, że mamy coraz więcej pomysłów kulinarnych. Na pewno zastanawiałaś się, czy wrócić do domowych wypieków, nie tylko w kontekście ciast, ale również pieczywa!

Pewnie wydaje Ci się, że to skomplikowane, albo, że trzeba dysponować jakimś specjalnym sprzętem. Otóż przedstawiamy przepis na przepyszny chlebek jogurtowy, który spokojnie wykonasz sama w domu. Z każdym kolejnym razem wypiek na pewno będzie coraz lepszy. Jak się za to zabrać?

Zobacz również: Japoński serniczek sufletowy z trzech składników. Bajecznie pyszny i puszysty!

Domowy chleb z jogurtową skórką: przepis

Kiedy już raz urozmaicisz stół tą smaczną alternatywą, na pewno będziesz wracać do tego przepisu.

Składniki:

  • mąka pszenna chlebowa 300 g (+ mąka do podsypania),
  • mąka żytnia razowa 250 g,
  • 100 g tłustego jogurtu,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • ocet jabłkowy (dwie łyżki),
  • 1 łyżka słodu piekarniczego,
  • przyprawy: dwie łyżeczki soli i łyżeczka cukru,
  • oliwa (dwie łyżki),
  • 250 ml wody.

Niektórzy wyręczają się Thermomixem, ale my proponujemy zrobić chlebek samodzielnie. Satysfakcja gwarantowana!

Jak upiec chleb jogurtowy?

  1. Na początku pokrusz drożdże do niedużego naczynia i przygotuj rozczyn. 
  2. Dodaj łyżkę mąki, cukier oraz szczyptę soli i zalej wszystko ciepłą, przegotowaną wodą. Odstaw na kwadrans.
  3. Następnie zabieramy się za ciasto. Do sporej miski wsyp mąkę pszenną razem z razową i dodaj rozczyn, a potem kolejno słód piekarniczy, jogurt, ocet jabłkowy i dwie łyżeczki soli.
  4. Wyrabiaj ciasto ręcznie kilkanaście minut, a po zagnieceniu odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  5. Sprawdź po upływie około godziny, czy masa ma już podwójną objętość. 
  6. Naszykuj naczynie żaroodporne lub formę do pieczenia, w której umieścisz powstałe ciasto i wysmaruj ją oliwą. 
  7. Posyp blat mąką i po raz kolejny zagniataj masę. Jeśli już nie klei się do rąk, uformuj z niej bochenek o objętości gotowego naczynia. Włóż go do środka, posyp mąką i natnij z wierzchu. 
  8. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni i umieść w nim chlebek na godzinę.
  9. Przez ostatnie 15 minut podnieś temperaturę do 220 stopni, wtedy skórka będzie przypieczona.

Gdy Twój wypiek ostygnie, możesz już delektować się chrupiącą skórką. 

Smacznego!

Zobacz również: Jak zrobić zapiekane płatki owsiane? Internauci zwariowali na punkcie tego śniadania!

Polecane wideo

Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW
Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie