Kochasz pizzę, ale martwisz się, że jest tucząca i pełna glutenu? Weganie mają dla Ciebie nietypowy przepis, który idealnie sprawdzi się nawet na śniadanie.
Od dzisiaj pszenny spod pizzy możesz zastąpić... niskokalorycznym kalafiorem. Jak się za to zabrać?
Zobacz również: Pizza twarogowa to nowy hit Internetu. Jest pyszna i nie tuczy!
Kaloryczną przekąskę szybko możesz przemienić w fit danie w wersji slow, jeśli tylko podmienisz kilka składników. Rezygnujemy z jajek, parmezanu i do ciasta dodajemy wartościowego kalafiora.
Zachęcające jest na pewno to, że kalafior jest pełen właściwości zdrowotnych, takich jak poprawa ciśnienia krwi i funkcjonowania nerek, działanie przeciwzapalne i wspomaganie pracy mózgu, wspieranie procesów trawienia oraz oczyszczanie organizmu. Co więcej, jest bogaty w mnóstwo antyoksydantów, a także witaminy C (aż 77% zalecanej dziennie dawki!), K, B6 oraz cennych minerałów.
Co będzie najważniejsze?
Składniki:
Do sosu będziesz potrzebować jedynie słoika suszonych pomidorów w zalewie oraz świeżej bazylii.
Gdy ciasto i sos będą gotowe, możesz puścić wodze fantazji i dodać na wierzch takie warzywa, jak lubisz. Jeśli wolisz pizzę w wersji białej, pomyśl o szparagach i cukinii, a jeśli preferujesz dużo zielonego na talerzu, posyp ją obficie rukolą albo szpinakiem. Smacznego!
Zobacz również: Pyszna fit kolacja: Placuszki z cukinii, batatów i parmezanu