Frittata, szakszuka, brioche – 3 smakowite pomysły na śniadanie

Dobre śniadanie to dobry początek dnia – z niego czerpiesz nie tylko energię, ale też zadowolenie i satysfakcję.
Frittata, szakszuka, brioche – 3 smakowite pomysły na śniadanie
Fot. mat. prasowe
07.03.2021

Jeśli tęsknisz za wakacjami, a urlopu na horyzoncie nie widać, zrób sobie śniadanie, które przypomni Ci ulubione miejsca lub zabierze w nieznane. Nie potrzebujesz do tego ani wymyślnych składników, ani wielu godzin spędzonych w kuchni. Z odpowiednim sprzętem kuchennym przygotowanie niezwykłego śniadania będzie niezwykle proste. Warto kogoś zaprosić w tę kulinarną podróż.

Dobre śniadanie to dobry początek dnia – z niego czerpiesz nie tylko energię, ale też zadowolenie i satysfakcję. Warto eksperymentować, szukać nowych smaków i ciekawych pomysłów, a potem zaskakiwać bliskich. Jeśli podane przepisy tylko zaostrzą Wasz apetyt na kulinarne podróże, zajrzyjcie do aplikacji NutriU, w której jest wiele nie tylko śniadaniowych przepisów z całego świata.

Zobacz także: Zacznij smacznie dzień: przepisy na śniadania

Włoskie słońce na talerzu

frittata„Frittata” znaczy po włosku mniej więcej tyle, co „smażone”. Nie jest to szczególnie romantyczne słowo, ale gwarantujemy, że to danie na bazie jajek zabierze Cię prosto do słonecznej Italii. Zaprosić do tej podróży możesz ulubione składniki: mięso, warzywa, sery lub zaufać naszemu przepisowi. Jeśli skorzystasz z Philips Ovi Smart, „smażone” nie będzie wcale smażone – gorące powietrze zamiast oleju sprawi, że danie będzie zdrowsze, ale bez zmian przepyszne.

Składniki na 3 porcje:

Jajka – 6 sztuk
Czerwone pomidorki wiśniowe – 50 g
Czerwona cebula – 60 g
Ser kozi – 25 g
Pesto – 15 g
Oliwa z pierwszego tłoczenia – łyżeczka
Szczypta soli i świeżego mielonego pieprzu
Cebulę trzeba obrać i pokroić w półksiężyce, a pomidory w ćwiartki. Jajka mieszamy w misce, dodajemy sól i pieprz, a następnie pokrojoną cebulę. Foremkę do pieczenia smarujemy oliwą, wlewamy mieszankę jajeczną, kruszymy ser, a na nim układamy pomidory i polewamy pesto. Wszystko to zajmuje mniej więcej dziesięć minut. Jeśli skorzystamy z Philips Ovi Smart, kolejny etap – zapiekanie w temperaturze 170 stopni – zajmie zaledwie 20 minut. Ten czas możesz spędzić na planowaniu następnej śniadaniowej podróży.

Zobacz także: Pizza twarogowa to nowy hit Internetu. Jest pyszna i nie tuczy!

Może Bliski Wschód?

szakszukaDo „wynalezienia” szakszuki przyznaje się wiele krajów: Izrael, Libia, Tunezja, Egipt czy Maroko. Po arabsku słowo „szakszuka” oznacza „wielki bałagan”, co doskonale oddaje istotę dania. Nasza propozycja jest... zielona!

Składniki na 2 porcje:

Jajka - 2
Kapusta włoska – 100 g
Boćwina – 100 g
Kabaczek/cukinia – 50 g
Cebula
Ząbek czosnku
Bulion warzywny w proszku – pół łyżeczki
Woda – 4 łyżki
Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu – 4 łyżki
Mieszanka przypraw harissa – pół łyżeczki
Kmin rzymski mielony – pół łyżeczki
Kolendra mielona – pół łyżeczki
Natka pietruszki

Obieramy i drobno kroimy cebulę i czosnek. Myjemy kapustę i buraka, kilka liści jednego
i drugiego odkładamy na bok, a resztę kroimy. Pokrojone warzywa umieszczamy w foremce do pieczenia, dodając oliwę, kminek i kolendrę. Foremkę wkładamy do koszyka Ovi i pieczemy przez 5 minut w 180 stopniach. Po co? Żeby warzywa były idealnie skarmelizowane i rozpływały się
w ustach. W międzyczasie kroimy liście buraka i kapusty w cienkie paski, drobno siekamy cebulę i natkę pietruszki. Kroimy cukinię na małe kawałki.

Po 5 minutach pieczenia otwieramy Ovi, dodajemy do foremki liście kapusty i buraka, cebulę, pietruszkę i cukinię. Dodajemy wodę i bulion warzywny. Zamykamy urządzenie i pieczemy przez kolejne 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu mieszamy zawartość foremki, robimy wgłębienia w warzywach i w każde wbijamy jajko. Zamykamy urządzenie na 10 minut i pieczemy w temperaturze 170 stopni. Podajemy z jogurtem, solą i mieszanką przypraw.

Ostatni przystanek - Francja

briocheBonjour! Ostatni dziś przystanek to brioche – idealny element lub zwieńczenie śniadania. Brioche to francuskie lekko słodkie pieczywo drożdżowe, pieczone z ciasta bogatego w masło
i jaja, o cienkiej jak papier złocistobrązowej skórce i miękkim, delikatnym wnętrzu. Brzmi skomplikowanie? Nie, jeśli dysponujesz Ovi, które piecze bułeczki doskonałe.

Ciasto drożdżowe ma swoje wymagania czasowe: łącznie dwie godziny leżakowania. To oznacza, że jeszcze ciepłe, świeże brioche na śniadanie mogą zjeść osoby, które jedzą późno pierwszy posiłek. Na szczęście na drugi dzień też są pyszne, szczególnie, jeśli korzystamy z Ovi Smart – w dwie minuty odświeży bułeczki, by smakowały jak zaraz po przyrządzeniu, a nawet jeszcze lepiej, szczególnie gdy posmarujemy je masłem. Jeśli jakimś cudem się zestarzeją – w co wątpimy – jest sporo świetnych przepisów na pyszne wykorzystanie pieczywa drożdżowego kilka dni po upieczeniu – między innymi w aplikacji NutriU.

Składniki na 6 porcji:

Mleko – 230 ml
Świeże drożdże – 20 g
Średnie jajka – 2
Dodatkowe żółtko - 1
Masło – 125 g
Mąka – 600 g
Cukier – 70 g
Mleko – 2 łyżki
Sól – pół łyżeczki

Ważny pierwszy krok: masło i jajka muszą mieć temperaturę pokojową. Jeśli to się uda, kolejne kroki pójdą jak z płatka. Podgrzewamy mleko na kuchence, żeby było letnie. Dodajemy rozdrobnione drożdże. Masło i jajka ubijamy, a potem mieszamy z mlekiem z drożdżami. W dużej misce mieszamy mąkę z cukrem i solą, a w tej mieszance robimy wgłębienie, do którego wlewamy płynną masę. Mieszamy za pomocą widelca od środka na zewnątrz. Formujemy kulę ciasta i oprószamy mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia w misce, przykryte ścierką lub pokrywką przez 1.5 godziny. Po tym czasie wracamy do ciasta, dzielimy je na kulki i pędzelkiem smarujemy mieszanką żółtka z mlekiem. Pozostawiamy na pół godziny, a potem ostrożnie przenosimy do koszyka Ovi i pieczemy przez 9 minut w temperaturze 180 stopni.

Dlaczego warto być smart?

ovi philipsWszystkie podane przepisy można zrealizować za pomocą innych urządzeń niż Philips Ovi Smart – brioche na przykład w piekarniku też powinny wyjść. Po Ovi warto jednak sięgnąć, ponieważ
z tym urządzeniem śniadanie będziemy mieli szybciej – pieczenie w Ovi Smart trwa o 1.5 raza krócej niż w piekarniku – i z pewnością z sukcesem, a przecież o to chodzi, gdy przygotowujemy pierwszy posiłek. Philips Ovi Smart piecze, smaży i grilluje powietrzem. Można dzięki niemu ograniczyć spożycie tłuszczu – dzięki Technologii Rapid Air, przygotowane posiłki zawierają nawet 90% mniej tłuszczu , a dodatkowo zastosowana technologia Fat Removal pozwala usunąć jego nadmiar z ulubionych potraw, na przykład tłustego mięsa, bez straty smaku! Nawet jeśli do smażenia wykorzystasz zaledwie odrobinę oleju, posiłki będą pyszne, chrupiące i soczyste, a jednocześnie lekkie i przygotowane szybciej niż zwykle. A co po śniadaniu? Nadal bezproblemowo: Ovi można myć w zmywarce, więc posprzątanie po posiłku to tylko chwila. Prościej i smaczniej już chyba nie będzie! Dobrego dnia.

Mat. prasowe

Polecane wideo

Nowe zdjęcia z domu Lewandowskich: minimalistyczna łazienka, przytulny salon, designerskie dodatki
Nowe zdjęcia z domu Lewandowskich: minimalistyczna łazienka, przytulny salon, designerskie dodatki - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie