Japoński serniczek sufletowy z trzech składników. Bajecznie pyszny i puszysty!

Niezwykle prosty i lekki deser rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Japoński serniczek sufletowy z trzech składników. Bajecznie pyszny i puszysty!
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/537124693052257411, pl.pinterest.com/pin/221098662943326811)
03.03.2021
Wiktoria Sobocińska

Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów Polaków. Posiada kilka różnych odmian, jednak zwykle są one mokre i ciężkie.

Zobacz również: Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik

Ten przepis zdecydowanie odmieni Twoją dotychczasową wizję tego serowego ciasta. Wykonanie jest banalnie proste!

Przepis na sernik w stylu japońskim

Serniczek japoński zawdzięcza swoją wyjątkowość lekkiej i puszystej formie. Można pokusić się o stwierdzenie, że to swego rodzaju biszkopt wśród tradycyjnych serników. Jego sufletową strukturę uzyskuje się dzięki odpowiedniemu napowietrzeniu. 

Co będzie niezbędne do jego wykonania (poza papierem do pieczenia)?

Składniki:

  • serek śmietankowy (120 g)
  • biała czekolada (120 g)
  • 3 jajka

Jak zrobić puszysty sernik japoński?

  1. Na początek rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do dużej miski i umieść w lodówce.
  2. Wyjmij papier do pieczenia i narysuj pasek o wymiarach 20 x 50 centymetrów oraz koło o średnicy 15 centymetrów, po czym wytnij.
  3. Teraz rozkrusz i rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę.
  4. Dodaj do czekolady serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj do środka trzy żółtka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
  6. Schłodzone białka ubij na sztywną pianę.
  7. Stopniowo dolewaj ją do masy, a następnie wymieszaj trzepaczką.
  8. Wycięte fragmenty papieru posmaruj masłem i wyłóż nimi formę z wysokimi bokami.
  9. Jeśli nie chcesz stosować kąpieli wodnej, możesz upiec sernik na trzy etapy: kwadrans w 170 stopniach, potem kwadrans w 160 stopniach, a pod koniec wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na ostatnie 15 minut.
  10. Po tym czasie wyjmij serniczek i pozostaw do wystygnięcia. 

Jeśli chcesz nadać ciastu jeszcze bardziej japońskiego charakteru, możesz oprószyć je delikatnie zieloną herbatą matcha.

Smacznego!

Zobacz również: Przepis na śmietankowe ciasto cappuccino z wiórkami kokosowymi. Pyszności!

Polecane wideo

Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW
Tsunami cake. Deser z Instagrama z efektem WOW - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie