Sernik to jeden z najbardziej ulubionych deserów Polaków. Posiada kilka różnych odmian, jednak zwykle są one mokre i ciężkie.
Zobacz również: Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik
Ten przepis zdecydowanie odmieni Twoją dotychczasową wizję tego serowego ciasta. Wykonanie jest banalnie proste!
Przepis na sernik w stylu japońskim
Serniczek japoński zawdzięcza swoją wyjątkowość lekkiej i puszystej formie. Można pokusić się o stwierdzenie, że to swego rodzaju biszkopt wśród tradycyjnych serników. Jego sufletową strukturę uzyskuje się dzięki odpowiedniemu napowietrzeniu.
Co będzie niezbędne do jego wykonania (poza papierem do pieczenia)?
Składniki:
- serek śmietankowy (120 g)
- biała czekolada (120 g)
- 3 jajka
Jak zrobić puszysty sernik japoński?
- Na początek rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Białka przełóż do dużej miski i umieść w lodówce.
- Wyjmij papier do pieczenia i narysuj pasek o wymiarach 20 x 50 centymetrów oraz koło o średnicy 15 centymetrów, po czym wytnij.
- Teraz rozkrusz i rozpuść w kąpieli wodnej białą czekoladę.
- Dodaj do czekolady serek śmietankowy. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj do środka trzy żółtka i mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
- Schłodzone białka ubij na sztywną pianę.
- Stopniowo dolewaj ją do masy, a następnie wymieszaj trzepaczką.
- Wycięte fragmenty papieru posmaruj masłem i wyłóż nimi formę z wysokimi bokami.
- Jeśli nie chcesz stosować kąpieli wodnej, możesz upiec sernik na trzy etapy: kwadrans w 170 stopniach, potem kwadrans w 160 stopniach, a pod koniec wyłącz piekarnik i pozostaw w nim ciasto na ostatnie 15 minut.
- Po tym czasie wyjmij serniczek i pozostaw do wystygnięcia.
Jeśli chcesz nadać ciastu jeszcze bardziej japońskiego charakteru, możesz oprószyć je delikatnie zieloną herbatą matcha.
Smacznego!
Zobacz również: Przepis na śmietankowe ciasto cappuccino z wiórkami kokosowymi. Pyszności!