Dzisiaj zapewne wszyscy bez wyjątku sięgniemy po słodkie wypieki w postaci pączków lub faworków. Wszystkim tym, którzy nie mieli czasu samodzielnie usmażyć przysmaków na Tłusty Czwartek, z pewnością spodoba się przepis Kasi Tusk na Kaiserschmarrn, czyli omlet cesarski.
Receptura jest banalnie prosta, a składników niewiele. Jak twierdzi założycielka Make Life Easier, to danie jest ekspresowe i zawsze wychodzi.
Zobacz także: Kasia Tusk sama zrobiła sobie grzywkę. Użyła do tego... łyżki
Składniki:
Duża szklanka mleka
Szklanka mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki cukru
Pół łyżki wanilii lub esencji
Szczypta soli
Łyżka masła
Konfitura do podania
Przygotowanie:
„Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli, ubijamy z nich pianę. Żółtka mieszamy trzepaczką z resztą składników (mleko, mąka, cukier, wanilia). Delikatnie dodajemy ubitą wcześniej pianę” – instruuje Kasia.
Następnie całość mieszamy i wylewamy na patelnię, na której wcześniej rozgrzałyśmy masło. Po kilku minutach odwracamy omlet i smażymy z drugiej strony, aż uzyska rumiany kolor.
Przed podaniem dzielimy Kaiserschmarrn łopatką na nieduże kawałki, posypujemy cukrem pudrem i podajemy z konfiturą.
Naszym zdaniem brzmi to bardzo smakowicie. Skorzystacie z przepisu Kasi?
Fot. Instagram.com (https://www.instagram.com/makelifeeasier_pl/)