Międzynarodowy Dzień Pizzy - dwa ciekawe przepisy, które warto wypróbować

Oto pomysł na pizzę po arabsku oraz pizzę dla witarian.
Międzynarodowy Dzień Pizzy - dwa ciekawe przepisy, które warto wypróbować
Fot. Pinterest.com (https://pl.pinterest.com/pin/452611831302391219/ & https://pl.pinterest.com/pin/236439049173581180/)
09.02.2021

Pizza to potrawa, która doczekała się nawet własnego święta. Nic dziwnego, skoro lubią ją wszyscy bez wyjątku, włącznie z bardzo wybrednymi dzieciakami. To właśnie dziś obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy i w związku z tym mamy dwa ciekawe przepisy na pizzę po arabsku oraz pizzę dla witarian.

Zobacz także: Przepis na pizzę, od której się chudnie. Jest pyszna i ma mało kalorii

Pizza po arabsku

Uwielbiasz kuchnię arabską? Jeśli tak, to może spróbuj przygotować pizzę z zatarem? Szczególnie,
że w tym miesiącu świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Polecamy więc smakowity przepis Moniki Jabnouni, która wraz ze swoim mężem Tunezyjczykiem mieszka, pracuje i gotuje w Wielkiej Brytanii
i wielokrotnie miała okazję zajadać się pysznymi manakish czyli plackami drożdzowymi z warstwą zataru. I stąd właśnie powstał pomysł, by zamiast tradycyjnej pizzy, zrobić to danie nieco inaczej.

Składniki na ciasto:

0,5 kg mąki
0,3 litra ciepłej ale nie gorącej wody (dolewaj powoli)
1 łyżka margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżeczki soli
25g drożdży (jeśli suche to 8-9g)
1,5 łyżeczki cukru

Zatar jest mieszanką przypraw, zawierającą zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i tzw. zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Pochodzi z krajów arabskich i jest popularny głównie w Maroko, Egipcie, Iranie, Turcji, Libanie, Izraelu, Armenii. Jeśli nie masz gotowego zataru , który po prostu mieszasz z oliwą z oliwek na pastę, możesz go samodzielnie zrobić! Podstawowym składnikiem jest tymianek, do którego dodaj m.in. sezam, sumak, kumin, kolendra.

Wykonanie:
- połącz wszystkie składniki
- wyrób jednolite, sprężyste i lśniące ciasto bez grudek i widocznych składników
- nakryj ściereczką i odstaw w spokojne, ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 0,5 - 1 h.
- ciasto podziel na 4 części
- z części uformuj okrągłe cienkie placki (lub nieco grubsze, jeśli tak wolisz)
- rozwałkuj je na papierze do pieczenia
- każdy placuszek posmaruj cieniutko pastą z zataru i oliwy
- posyp placki serem żółtym a następnie dodaj ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe i czarne oliwki (liczy się prostota)
- włóż do mocno rozgrzanego piekarnika (250 st. C + termoobieg),
- piecz przez 8-10 minut ( czas zależy od grubości) do lekkiego zrumienienia brzegów.

Uwaga! Placki zbyt długo pozostawione w piekarniku staną się twarde i wysuszone, więc polecam zaglądać.
W czasie pieczenia na placuszkach powstaną apetyczne bąble świadczące o wyrastaniu ciasta.

Smacznego!

Monika Jabnouni jest Polką, mieszkającą od kilku lat w Wielkiej Brytanii. Chce dzielić się swoim doświadczeniem i pokazywać wszystkimi, że BOGACTWO naprawdę jest na wyciągnięcie ręki – tylko trzeba umieć po nie sięgnąć! Monika Jabnouni jest autorką e-booka „3 nawyki szczęśliwych ludzi”, dostępnego pod linkiem” https://monikajabnouni.com/e-book/ oraz liderką społeczności kobiet, które zajmują się marketingiem sieciowym.

pizzaWitariańska pizza warzywna

Oto przepis na pizzę dla witarian, którzy zamiast tradycyjnej neapolitańskiej wersji, mają znacznie zdrowszą, ale równie smaczną propozycję.

Uwaga! Do przygotowania dania przyda się dehydrator - urządzenie, które pozwala na suszenie owoców, warzyw, ziół i mięsa - rewelacyjne rozwiązanie dla osób, dla których zdrowe odżywianie to podstawa.

Spód do pizzy:
• 400 g kukurydzy mrożonej - rozmrażamy
• 1⁄2 szkl. przepłukanych pestek słonecznika
• 1 łyżka zmielonego, jasnego siemienia lnianego
• 1 łyżeczka suszonego czosnku
• 1 łyżka staropolskiego octu jabłkowego
• 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
• 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym, rozsmarowujemy na kratce, na folii teflonowej i suszymy w dehydratorze 6 godzin. Następnie za pomocą kolejnej kratki przekładamy na drugą stronę i podsuszamy jeszcze około 2 godzin.

Sos do pizzy:
• 1 szkl. majonezu z nerkowców
• 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych

Podsuszony spód do pizzy smarujemy powstałym sosem i kolejno układamy:
• podsuszane pieczarki
• awokado
• pomarańczową paprykę
• małe pomidorki
• cebulę czerwoną
• ananas
• posypujemy suszonym oregano
• posypujemy brazylijskim parmezanem
• dekorujemy listkami bazylii lub posypujemy natką pietruszki

SMACZNEGO!

Zacznij zmiany od dziś! Dowiedz się więcej: https://www.odmladzanienasurowo.com
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 272 tys. osób na Facebooku, mającego 413 tys. subskrypcji na YT oraz 39 tys. na Instagramie. Jest autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, a także pomysłodawcą programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.

Mat. prasowe

Polecane wideo

Jak mieszka Marcelina Zawadzka? Takiej łazienki nie ma chyba żadna gwiazda
Jak mieszka Marcelina Zawadzka? Takiej łazienki nie ma chyba żadna gwiazda - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
ewela (Ocena: 5) 12.02.2021 14:32
to jest mój ulubiony przepis, w tym roku robiłam pizze z synem ale to był błąd bo mąka była wszędzie tylko nie na blacie. bez pomocy roomby się nie obyło
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 10.02.2021 09:24
szukałam skutecznego ale i zdrowego. Było to dla mnie bardzo ważne dlatego sprawdzałam składy i odrzucałam te które miały nie naturalne składniki. Wybrałam w końcu figurena. Podziałały. Pozwoliły mi schudnąć bezpiecznie i skutecznie :) 12kg wynik to było i jest coś z czego jestem bardzo dumna i zadowolona.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie