Dzisiaj kolejny pomysł na walentynkowe danie – tym razem dla zakochanych, którzy ten wieczór spędzą sami lub w towarzystwie… dzieci. Aromatyczne, syte i wyjątkowo smaczne kotleciki posmakują i dużym, i małym.
Oryginalny smak i puszystą konsystencję zawdzięczają wyjątkowym dodatkom – paście sezamowej tahini oraz kaszy jaglanej. W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Ta druga została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną, która jest wartościowa odżywczo, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. To, w połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie i jest mięciutkie.
Zobacz także: Przepis na walentynkową sałatkę z tuńczykiem, cebulką i ziemniakami
Składniki:
(na ok 8 kotlecików)
250 g mięsa mielonego
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
Posiekana bazylia i pietruszka
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i niewielka ilość natki pietruszki, wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować odrobiną oliwy lub masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.
Wskazówka: Kotleciki można także przygotować na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wówczas należy je lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.
Smacznego!
Mat. prasowe Holle.pl