Startujemy z cyklem przepisów walentynkowych! W tym roku pary nie będą świętować Dnia Zakochanych w ulubionych restauracjach. Zamiast tego zaszyją się w domach i w większości przypadków samodzielnie przygotują walentynkową kolację.
Jeśli powoli zaczynasz obmyślać menu na 14 lutego, dzisiaj mamy dla ciebie przepis na pyszną, prostą sałatkę z tuńczykiem, cebulką i ziemniakami. Jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a walory smakowe doceni każdy mężczyzna!
Zobacz także: Przepis na PIZZĘ, od której się chudnie. Jest pyszna i ma mało kalorii
Składniki:
50 dag małych ziemniaków sałatkowych
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 papryka czerwona lub zielona
pół małej młodej kapusty
pół czerwonej cebuli
pół szklanki czerwonej lub białej fasoli
10 czarnych oliwek
ząbek czosnku
sól, pieprz, natka pietruszki
Sos:
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki pokrój w kostkę i ugotuj w wodzie aż staną się miękkie. Następnie odcedź je i odstaw do ostygnięcia.
2. Przygotuj sos. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
3. Tuńczyka odcedź z zalewy i dorzuć do miski z ostygniętymi ziemniakami. Dodawaj kolejne składniki: pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, poszatkowaną sałatę, czosnek, oliwki, fasolę. Dopraw solą i pieprzem.
4. Do produktów dolej sos i wymieszaj. Wierzch sałatki posyp natką pietruszki.
Smacznego!
Zobacz także: Boxty pancakes: Przepis na irlandzkie placki ziemniaczane
Źródło: www.mniammniam.com