Przepis na śmietankowe ciasto cappuccino z wiórkami kokosowymi. Pyszności!

Do najłatwiejszych nie należy, ale naprawdę warto.
Przepis na śmietankowe ciasto cappuccino z wiórkami kokosowymi. Pyszności!
fot. Pinterest (pl.pinterest.com/pin/480548222724158531, pl.pinterest.com/pin/170925748345031149)
21.01.2021
Wiktoria Sobocińska

Jesteś jesteś fanką kawy cappuccino to na pewno pokochasz ten deser. Śmietankowe ciasto jest bardzo nietypowe w smaku i przesiąknięte aromatem Twojej ulubionej filiżanki kawy. W połączeniu z wiórkami kokosowymi to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pycha!

Zobacz również: Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik

Choć wykonanie poszczególnych warstw może zająć Ci odrobinę czasu, to jednak dla końcowego efektu zdecydowanie warto. Wykorzystaj czas spędzony w domu i zaskocz bliskich wyjątkową przekąską do... porannej kawy. Czego będziesz potrzebować?

Jak zrobić ciasto cappuccino?

Składniki:

Biszkopt

  • 8 jajek,
  • 15 dag mąki pszennej,
  • 30 dag cukru (lub słodzika),
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Kokosowa warstwa ciasta 

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 20 dag wiórków kokosowych,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa cappuccino

  • 5 żółtek,
  • budyń śmietankowy (bez cukru),
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki mąki,
  • kostka masła,
  • 3 dag kawy cappuccino,
  • 5 dag kakao,
  • 3/4 szklanki cukru (lub słodzika),
  • cukier waniliowy.

Ciasto cappuccino: przepis

  1. Zacznij od przygotowania biszkoptu: osiem białek ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka.
  2. Dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
  3. Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i wysmaruj ją masłem, a następnie wylej ciasto cappuccino. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
  4. Po tym czasie wyjmij biszkopt i przekrój go na pół.
  5. Teraz czas na kolejną warstwę ciasta. Następne pięć białek ubij na sztywno razem z cukrem (lub słodzikiem) i dodaj proszek do pieczenia oraz kokosowe wiórki
  6. Po wylaniu na formę wyłożoną papierem, upiec także w 180 stopniach przez pół godziny.
  7. Na koniec zostaje najważniejsza masa, czyli cappuccino. Dodaj do mleka budyń, cukier, mąkę oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
  8. Po dodaniu żółtek zagotuj masę, a gdy budyń będzie zrobiony, zdejmij ją z ognia i odstaw, aby ostygła.
  9. Następnie utrzyj masło na białą masę, dodaj budyń i kawę cappuccino. Wymieszaj dokładnie.
  10. Ostatni etap to przełożenie ciasta kawową masą. W tym celu połowę biszkoptu ułóż na dnie, posmaruj masą i umieść na niej warstwę kokosową. Ponownie nałóż masę i zakryj ostatnią warstwą biszkoptu. Uff, gotowe!

Teraz pozostaje już tylko wylać na wierzch ciasta polewę czekoladową lub oprószyć kakaem (opcjonalnie z wiórkami kokosowymi czy miętą, albo dowolnymi owocami sezonowymi). 

Smacznego!

Zobacz również: Pyszne brownie z batatów z masłem orzechowym. Wystarczą 3 składniki!

Źródło: ofeminin.pl

Polecane wideo

Upiorne ciasta specjalnie na Halloween. Aż strach je jeść!
Upiorne ciasta specjalnie na Halloween. Aż strach je jeść! - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie