Jesteś jesteś fanką kawy cappuccino to na pewno pokochasz ten deser. Śmietankowe ciasto jest bardzo nietypowe w smaku i przesiąknięte aromatem Twojej ulubionej filiżanki kawy. W połączeniu z wiórkami kokosowymi to prawdziwa uczta dla podniebienia. Pycha!
Zobacz również: Kokosowy tofurnik, czyli prosty przepis na wegański sernik
Choć wykonanie poszczególnych warstw może zająć Ci odrobinę czasu, to jednak dla końcowego efektu zdecydowanie warto. Wykorzystaj czas spędzony w domu i zaskocz bliskich wyjątkową przekąską do... porannej kawy. Czego będziesz potrzebować?
Jak zrobić ciasto cappuccino?
Składniki:
Biszkopt
- 8 jajek,
- 15 dag mąki pszennej,
- 30 dag cukru (lub słodzika),
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Kokosowa warstwa ciasta
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 20 dag wiórków kokosowych,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa cappuccino
- 5 żółtek,
- budyń śmietankowy (bez cukru),
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki mąki,
- kostka masła,
- 3 dag kawy cappuccino,
- 5 dag kakao,
- 3/4 szklanki cukru (lub słodzika),
- cukier waniliowy.
Ciasto cappuccino: przepis
- Zacznij od przygotowania biszkoptu: osiem białek ubij na sztywno, dodaj cukier i żółtka.
- Dosyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż formę do ciasta papierem do pieczenia i wysmaruj ją masłem, a następnie wylej ciasto cappuccino. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 35 minut.
- Po tym czasie wyjmij biszkopt i przekrój go na pół.
- Teraz czas na kolejną warstwę ciasta. Następne pięć białek ubij na sztywno razem z cukrem (lub słodzikiem) i dodaj proszek do pieczenia oraz kokosowe wiórki.
- Po wylaniu na formę wyłożoną papierem, upiec także w 180 stopniach przez pół godziny.
- Na koniec zostaje najważniejsza masa, czyli cappuccino. Dodaj do mleka budyń, cukier, mąkę oraz cukier waniliowy i wymieszaj.
- Po dodaniu żółtek zagotuj masę, a gdy budyń będzie zrobiony, zdejmij ją z ognia i odstaw, aby ostygła.
- Następnie utrzyj masło na białą masę, dodaj budyń i kawę cappuccino. Wymieszaj dokładnie.
- Ostatni etap to przełożenie ciasta kawową masą. W tym celu połowę biszkoptu ułóż na dnie, posmaruj masą i umieść na niej warstwę kokosową. Ponownie nałóż masę i zakryj ostatnią warstwą biszkoptu. Uff, gotowe!
Teraz pozostaje już tylko wylać na wierzch ciasta polewę czekoladową lub oprószyć kakaem (opcjonalnie z wiórkami kokosowymi czy miętą, albo dowolnymi owocami sezonowymi).
Smacznego!
Zobacz również: Pyszne brownie z batatów z masłem orzechowym. Wystarczą 3 składniki!
Źródło: ofeminin.pl